joi, 18 octombrie 2012

Sute de tumori-gigant extirpate la Constanta


Sute de tumori-gigant extirpate la Constanta

Sute de tumori-gigant extirpate la Constanta
Nepasarea bolnavilor sau faptul ca ajung prea tarziu la medic poate fi una din cauzele aparitiei acestor tumori.
Clinica de Chirurgie Cardiovasculara, singura speranta pentru bolnavii diagnosticati cu formatiuni tumorale.
Clinica de Chirurgie Cardiovasculara din cadrul Spitalului Clinic Judetean de Urgenta Constanta a fost infiintata anul trecut, devenind, in scurt timp, cea mai moderna din tara, datorita aparaturii de ultima generatie. Infiintarea clinicii a fost absolut necesara, in contextul in care peste 60% din populatia Constantei care depaseste varsta de 40 de ani sufera de o boala cardiaca.  Potrivit sefului clinicii, prof.univ.dr. Mircea Patrut, unul dintre cei mai renumiti profesori universitari, devenit cunoscut datorita celor peste 30 de mii de interventii chirurgicale pe cord si transplanturi de la infiintarea sectiei, zeci de tumori gigantice localizate pe diferite parti ale corpului au fost extirpate. „Teoretic, nu se cunosc cauzele aparitiei acestor tumori gigantice. Insa nepasarea oamenilor ori faptul ca ajung prea tarziu la medic poate fi una din cauze. Tumorile-gigant au existat dintotdeauna si sunt un apanaj al lumii a treia, zone slab dezvoltate din punct de vedere economic si unde exista putine spitale”, este de parere dr. Patrut. 
La putin timp de la deschiderea Clinicii de Chirurgie Cardio-Vasculara, medicul Mircea Patrut a decis sa opereze o pacienta in varsta de 53 de ani, din Bucuresti, diagnosticata cu o tumoare gigantica pe sold, de aproximativ 50 de kg. „Interventia chirurgicala a fost o premiera in tara noastra. Pacienta a fost refuzata in mai multe spitale din tara si, practic, isi pierduse orice speranta. Operatia a fost o reusita, pacienta se simte bine acum, face citostatice si totul decurge absolut normal”, ne-a povestit seful clinicii. 
Cele mai des intalnite formatiuni tumorale gigantice sunt cele abdominale
Pe lista de asteptare sunt sute de persoane cu diferite formatiuni tumorale, iar unica speranta ramane Clinica de Chirurgie Cardiovasculara. Ultima interventie chirurgicala de acest gen a avut loc la sfarsitul acestei saptamani. Pacientul este din Constanta si a fost diagnosticat cu o tumora gigantica localizata la nivelul gatului. Potrivit dr. Patrut, barbatul, in varsta de 70 de ani, a fost depistat cu o tumora de marimea unei mingi de fotbal, de natura canceroasa. Operatia a durat doua ore. „Vasele de sange nu s-au lezat si, din fericire, nu a fost nevoie sa le inlocuim cu altele noi, din plastic”, a conchis seful Clinicii de Chirurgie Cardiovasculara. Potrivit dr. Patrut, cele mai des intalnite tumori-gigant sunt cele situate in abdomen. „In ultimele luni, am avut peste 30 de astfel de interventii chirurgicale”, afirma seful clinicii.
O interventie chirurgicala poate dura chiar si 24 de ore
Mai mult decat atat, formatiunile tumorale gigantice pot aparea si din cauza lipsei de experienta a medicilor. In cazul in care tumoarea nu este extirpata in totalitate, aceasta poate recidiva, pacientul poate suferi diferite complicatii. De asemenea, multi pacienti care sunt diagnosticati cu astfel de afectiuni sunt refuzati in majoritatea spitalelor din tara, in cazul in care boala a evoluat. Nu in ultimul rand, dr. Mircea Patrut a tinut sa precizeze faptul ca aceste interventii chirurgicale sunt destul de complicate si de mare finete, pot dura de la 2-3 ore pana la 24 de ore si necesita o cantitate mare de sange. „Din cauza aceasta a trebuit de cateva ori sa amanam operatiile, deoarece Centrul de transfuzii trecea printr-o criza acuta de sange”, explica medicul chirurg.
Clinica de Chirurgie Cardiovasculara este plina in fiecare zi de pacienti care spera sa fie salvati in ultimul moment. Profesorul Patrut povesteste ca „interventiile chirurgicale de extirpare a tumorilor sunt operatii dificile, poti pierde pacientul in orice moment, in timpul operatiei sau dupa operatie. Pana acum, din fericire, de la infiintarea clinicii, nici un pacient nu a murit la Constanta si sper sa-mi dea Dumnezeu puterea sa operez la fel de bine ca si pana acum”. Mai mult decat atat, seful clinicii isi doreste sa infiinteze la Constanta o clinica de transplanturi de inima si de organe, in contextul in care din ce in ce mai multi oameni au nevoie de astfel de interventii chirurgicale.   
Coralia POPESCU

Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu