joi, 18 octombrie 2012

Presa internationala despre Congresul PPE de la Bucuresti: Intalnirea PPE s-a tinut intr-o imensa cladire de marmura construita de dictatorul Ceausescu / Conflictul dintre Basescu si Ponta a reaparut

Presa internationala a dezbatut pe larg evenimentele de miercuri de la Bucuresti, Congresul Partidului Popular European si lansarea candidatilor USL. AFP anunta ca Barroso, Merkel si Rajoy s-au intalnit intr-o cladire imensa din marmura care domina orasul, construita de dictatorul comunist Nicolae Ceausescu.

Disputa intre presedintele Romaniei Traian Basescu si premierul Victor Ponta
 a reaparut miercuri, provocand neliniste inainte alegerilor din decembrie. Prim-ministrul de stanga Victor Ponta a incercat sa-l demita din functie pe Traian Basescu, intr-un referendum criticat de Uniunea Europeana si care a ridicat semne de intrebare asupra acordului cu Fondul Monetar International. Basescu a participat la Congresul Partidului Popular (PPE) la Palatul Parlamentului, o cladire imensa din marmura care domina orasul, construita de dictatorul comunist Nicolae Ceausescu, iar Ponta a declarat ca prezenta presedintelui acolo a fost inadecvata, deoarece ar trebui sa fie neutru politic, scrie Reuters.

Presedintele Comisiei Europene, Jose Manuel Barroso, i-a cerut miercuri premierului roman Victor Ponta sa ia masuri imediate pentru a rezolva problemele care au determinat suspendarea anumitor fonduri europene. "Fara o actiune urgenta, absorbtia fondurilor europene va fi serios compromisa", a anuntat Barroso. De la intrarea in EU din 2007, Romania, a doua cea mai saraca tara din Uniune, beneficiaza de 20 de miliarde de euro din fondurile structurale in perioada 2007-2013. Bucurestiul a reusit pana acum sa absoarba doar 9,7% din aceasta suma, potrivit cifrelor oficiale publicate la sfarsitul lunii septembrie. Bruxelles a suspendat deja platile pentru patru programe - transport, mediu, politica regionala si competitivitate - din cauza neregulilor constatate. De asemenea, Romania risca sa piarda si fondurile UE pentru dezvoltarea resurselor umane, anunta AFP.

Presedintele spaniol Mariano Rajoy si cancelarul german Angela Merkel
au participat miercuri la summitul Partidului Popular European desfasurat la Bucuresti. Cei doi lideri au decis sa organizeze o intalnire bilaterala, pe fondul speculatiilor care anunta ca Spania va solicita salvarea din colapsul financiar. Ultima intalnire intre Rajoy si Merkel a avut loc pe 6 septembrie la Madrid, informeaza Yahoo News.

Lipsa de convergenta economica intre statele UE nu este sustenabila pe termen lung, a declarat presedintele Comisiei Europene, Jose Manuel Barroso, facand un pas catre o Uniune Europeana mai integrata si o uniune monetara europeana. Singura modalitate de a reusi in Europa este de a "actiona uniti" pentru a pastra piata unica, a sustinut Barroso, la Congresul Partidului Popular European desfasurat in Romania, scrie Fox Business.


Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu