marți, 16 octombrie 2012

Soarele, responsabil de cancerul de piele

http://observator.ro/920/soarele-responsabil-de-cancerul-de-piele-920.html


Soarele, responsabil de cancerul de piele

Soarele, responsabil de cancerul de piele
Soarele iti poate face rau daca nu te protejezi de radiatii. De la o simpla arsura a pielii se poate ajunge la probleme mai grave, cum ar fi cancerul de piele. Alta boala provocata de soare si des intalnita in aceasta perioada caniculara este insolatia. Simptomele acestei afectiuni sunt: oboseala, setea, uscaciunea limbii si a buzelor. Pana ieri, din fericire, la Unitatea de Primire Urgenta a Spitalului Judetean de UrgentaConstanta nu fusesera inregistrate cazuri de insolatii, desi la amiaza s-au inregistrat 32 de grade Celsius.
Spre deosebire de anul trecut, anul acesta nu vor mai fi corturi unde se va acorda asistenta medicala in zilele caniculare, specialistii apreciind ca aceste « constructii » nu puteau oferi protectie nefiind ventilate, asigurate cu aer conditionat etc. In consecinta, Ministerul Sanatatii a solicitat din timp autoritatilor locale cladirile in care vor fi asigurate puncte de acordarea asistentei medicale celor care au nevoie in zilele caniculare. Acestea vor fi in scoli, dispensare, farmacii, institutii publice, centre comerciale. Insolatia si deshidratarea, netratate, se pot complica, ajungandu-se la crampe musculare abdominale sau la nivelul picioarelor si mainilor, ameteli, dureri insuportabile de cap si lesinuri. Insolatia puternica este insotita de cresterea temperaturii (peste 39 grade C), greata, varsaturi, superficialitatea respiratiei, delir si, in cel mai grav caz, coma. „Din fericire, exista tratamente preventive, in vederea pregatirii pielii pentru expunerile solare, eficace in proportie de 70%. Trebuie sa va expuneti la soare in mod progresiv, sa aplicati o crema care va protejeaza de imbatranire si de cancerul de piele, iar medicii specializati va pot prescrie o reteta cu medicamente fotoprotectoare”, a declarat Ioana Antohi, medic primar dermato-venerice.
Recomandari pentru persoanele cu afectiuni cardiace
De asemenea, medicii recomanda persoanelor varstnice si cu afectiuni cardiace  hidratare corespunzatoare cu apa plata sau apa cu proprietati organoleptice corespunzatoare, ceai slab indulcit, sucuri naturale de fructe facute in casa fara adaus de conservanti.  Persoanele care sufera de anumite afectiuni isi vor continua tratamentul conform indicatiilor  medicului. Este foarte util ca in aceste perioade, persoanele cu afectiuni cronice, cardio-vasculare, hepatice, renale, pulmonare, de circulatie, mentale sau cu hipertensiune sa consulte medicul curant in vederea adaptarii schemei terapeutice la conditiile existente.
Copiii trebuie feriti de insolatii
Copiii sunt cei mai predispusi la insolatie. Acestia trebuie invatati de catre parinti sa consume foarte multe lichide, mai ales atunci cand practica un sport. Bautura care ar trebui consumata si care este si recomandata de medici este apa plata, dar nu trebuie ocolite, mai ales de adulti, bauturile specifice activitatii sportive, care contin electroliti pe care, in timpul activitatii intense, organismul ii pierde prin transpiratie. Aceste bauturi au cantitati foarte reduse de zahar. Palaria si sapca ar trebui sa fie accesorii nelipsite la copii deoarece impiedica suprasolicitarea craniului si trebuie sa fie imbracati lejer, cu haine din materiale textile vegetale comode.
Coralia Popescu

Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu