marți, 16 octombrie 2012

Romanii bolnavi de tuberculoza, pe primul loc in UE

http://observator.ro/1965/romanii-bolnavi-de-tuberculoza-pe-primul-loc-in-ue-1965.html


Romanii bolnavi de tuberculoza, pe primul loc in UE

Romania este pe primul loc in Uniunea Europeana in clasamentul bolnavilor de tuberculoza.
Potrivit datelor autoritatilor romane, anual, in Romania apar 30 de mii de noi cazuri de tuberculoza.
Pozitia Romaniei in clasamentul bolnavilor de tuberculoza va ramane mult timp de-acum incolo, din moment ce abia de putin timp calitatea dotarilor din spitale a crescut.
Primele programe de prevenire si echipare a spitalelor s-au terminat, dar rezultatele nu sunt foarte vizibile. Banii care au fost investiti in programele purtate de Ministerul Sanatatii au venit de la Fondul Global de combatere a SIDA, Tuberculozei si Malariei.
Printre categoriile cele mai expuse imbolnavirii cu tuberculoza in Romania sunt copiii care locuiesc la tara, doctorii si asistentele din sectiile de boli infectioase, cred atat reprezentantii Ministerului Sanatatii, cat si cei ai Organizatiei Mondiale a Sanatatii.
Reprezentantii Ministerului Sanatatii sunt de parere ca pe masura ce apar noi programe de prevenire, iar gradul de civilizatie sporeste, se descopera noi cazuri.
Tarile din estul Europei se confrunta cu tot mai multe cazuri de bolnavi de tuberculoza. Romania este in ton cu aceasta crestere, fiind a treia tara din estul Europei ca numar de bolnavi.
Cinci decese pe zi din cauza tuberculozei
Potrivit medicului pneumolog din cadrul Spitalului TBC Palazu Mare, dr. Oana Arghir, zilnic, sunt raportate cinci cazuri noi de tuberculoza la copii, 82 de cazuri noi la adulti si 5 decese din aceasta cauza. Indicatorii epidemiometrici ai tuberculozei inregistreaza, in Romania, cele mai ridicate valori din Europa. Se estimeaza ca o treime din populatia planetei este infectata cu bacilul tuberculozei, insa numai aproximativ 8,4 milioane persoane se imbolnavesc de tuberculoza in fiecare an.
Medicul specialist sustine ca sursa de infectie este bolnavul de tuberculoza pulmonara care nu se trateaza fie pentru ca nu stie ca este bolnav, fie pentru ca nu isi da seama cat de importanta este urmarea corecta a tratamentului. O astfel de persoana imprastie in jurul sau, atunci cand tuseste, bacili tuberculosi si, astfel, persoanele din anturajul sau inspira aerul cu microbi.
Se considera ca o persoana care are tuberculoza si nu se trateaza poate transmite microbul la alte 10-15 persoane cu care vine in contact. Daca persoana bolnava se trateaza corect, dupa 3-4 saptamani de la inceperea tratamentului nu mai este, de obicei, contagioasa, adica nu mai poate transmite boala.
Coralia POPESCU

Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu