marți, 16 octombrie 2012

Neurochirurgie empirica

http://observator.ro/1967/neurochirurgie-empirica-1967.html


Neurochirurgie empirica

Neurochirurgie empirica
Clinica de Neurochirurgie arata la fel de 30 de ani.
Sectia dispune de doar sase saloane si cateva rezerve.
Potrivit sefului clinicii, trusele chirurgicale lipsesc cu desavarsire.
Clinica de Neurochirurgie, din cadrul Spitalului Judetean Constanta, in care activeaza in prezent sase medici specialisti, este singura de acest tip din toata regiunea. Insa instrumentarul utilizat in aceasta clinica este printre cele mai vechi din tot spitalul, iar modificarile de aspect ale sectiei au fost posibile doar cu ajutorul unor sponsorizari.
Seful Clinicii de Neurochirurgie, dr. Bogdan Davidescu, ne-a declarat ca au primit acum cateva luni aparat pentru fluoroscopie de sala, insa acesta nu poate functiona pana nu este avizat de o comisie. De asemenea, dupa lungi demersuri si referate, lampele din cele doua sali de operatii au fost inlocuite cu unele noi. Lampa nu este un aparat de care sa se poata lipsi un chirurg, deoarece il ajuta sa vada plaga pe care o opereaza. Din spusele specialistilor, cele doua lampi erau vechi de mai bine de 17 ani si au fost reparate de nenumarate ori.
„Din Clinica de Neurochirurgie lipseste aparatul Roentgen, care ajuta la urmarirea activitatii cerebrale a pacientului care se afla pe masa de operatie, iar neurochirurgii trebuie mai degraba sa ghiceasca unde se afla hematomul pe care trebuie sa il opereze”, a continuat dr. Davidescu. Insa nevoile celor sase medici neurologi nu se opresc aici. Seful clinicii ne-a precizat ca este nevoie urgenta de truse chirurgicale pentru aborduri vertebrale si pentru efectuarea de operatii chirurgicale vasculare.
Spatiul este insuficient in raport cu numarul bolnavilor internati
Mai mult decat atat, dr. Davidescu a afirmat ca sectia arata la fel de 30 de ani, spatiul fiind insuficient in raport cu numarul bolnavilor internati. In momentul de fata sunt internati in jur de 50 de pacienti, iar numarul de paturi este de doar 45. Medicii neurologi au marit numarul de paturi in saloane tocmai pentru a evita situatia in care ar trebui ca doi pacienti sa imparta acelasi pat.
De fiecare data cand numarul bolnavilor il depaseste pe cel al paturilor alocate Sectiei de Neurochirurgie, se recurge la tot felul de improvizatii. Astfel, rezervele au doua paturi, in loc de unul singur, cum ar fi fost normal, in saloanele de doua paturi exista, de fapt, cinci paturi, iar in saloanele de patru paturi sunt… sapte paturi. In perioada sezonului estival, Sectia de Neurochirugie este supraaglomerata, din cauza numeroaselor accidente rutiere, si nu numai. Pe mana medicilor specialisti ajung atat pacienti din judetul Constanta, cat si din alte judete ale tarii, cu traumatisme cranio-cerebrale, tumori cerebrale etc.
Singura speranta ca lucrurile sa se imbunatateasca pentru medicii care lucreaza in Sectia de Neurochirurgie, dar mai ales pentru pacientii internati, este largirea spatiului sectiei, potrivit dr. Davidescu.
Coralia POPESCU

Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu