Raie si paduchi pe bancile scolilor
40 de cazuri de scabie si 292 de pediculoza au fost depistate in timpul triajului epidemiologic efectuat la inceputul anului scolar.
Anginele s-au aflat pe primul loc in cazurile de imbolnaviri din unitatile scolare.
Anginele s-au aflat pe primul loc in cazurile de imbolnaviri din unitatile scolare.
La reinceperea cursurilor dupa vacanta de vara, medicii si asistentii medicali din cabinetele scolare din mediul urban si medicii de familie din mediul rural au efectuat examenul medical pentru supravegherea activa a starii de sanatate in colectivitatile de anteprescolari, prescolari si elevi. Potrivit directorului general al Autoritatii Judetene de Sanatate Publica, dr. Mariu Enescu, scopul triajului este de a depista si izola precoce, inainte de intrarea in colectivitate, suspectii si bolnavii cu boli cu risc epidemiologic pentru colectivitate. In perioada 15 septembrie – 25 septembrie 2008 au fost controlate 602 unitati de invatamant din judetul Constanta (crese, centre de plasament, gradinite, scoli, scoli profesionale, scoli speciale, licee) si au fost examinati 100.044 copii.
In urma triajului epidemiologic efectuat s-au inregistrat 1.779 cazuri de imbolnaviri. Medicii si asistentii medicali au descoperit 1.127 cazuri de angine, 114 cazuri de alte boli infectioase, 40 cazuri de scabie (raie), 292 cazuri de pediculoza (paduchi), 191 cazuri de micoze, trei cazuri de varicela si un alt caz de boala parazitara. Din fericire, in urma triajului epidemiologic nu s-au depistat cazuri de hepatita virala, rujeola, rubeola, gripa, scarlatina, meningita, encefalite sau dizenterie bacteriala.
La zece zile dupa primul examen s-a efectuat un recontrol, numai pentru scabie si pediculoza, si in urma acestuia au fost inregistrate doua cazuri de scabie si 67 cazuri de pediculoza. Pentru acesti copii s-a recomandat repetarea tratamentului, reintrarea lor in colectivitate fiind permisa numai dupa rezolvarea cazurilor, pe baza avizului epidemiologic eliberat de medicul de familie sau medicul colectivitatii. La triajul epidemiologic efectuat in aceasta perioada s-au inregistrat mai multe cazuri de imbolnaviri in comparatie cu triajul epidemiologic efectuat in septembrie anul trecut.
Mai mult decat atat, s-au inregistrat cu 32% mai multe cazuri de angine, comparativ cu aceeasi perioada a anului trecut, acest fapt datorandu-se scaderii accentuate a temperaturii din ultima perioada. „Celelalte afectiuni depistate raman la valori apropiate in cele doua perioade”, a conchis dr. Enescu.
Coralia POPESCU
Niciun comentariu:
Trimiteți un comentariu