marți, 16 octombrie 2012

Piscina, o alternativa riscanta pentru zilele calduroase


http://observator.ro/1091/piscina-o-alternativa-riscanta-pentru-zilele-calduroase-1091.html

Piscina, o alternativa riscanta pentru zilele calduroase
Inainte sa va hotarati sa mergeti sa inotati intr-o piscina, trebuie sa va ganditi in primul rand daca este dotata corespunzator.
Altfel, va supuneti la o serie de boli de piele, afectiuni oculare, digestive sau ale urechilor.
Cauza infectiilor o reprezinta, de cele mai multe ori, inghitirea apei contaminate, insa microorganismele pot invada corpul si la nivelul urechii, ochilor, nasului sau prin piele, daca aceasta are leziuni. Persoanele cu un sistem imunitar scazut sunt primele predispuse la afectiuni, dar si copiii si femeile insarcinate.
Pentru a dezinfecta apa din piscina se foloseste de obicei hipoclorit de sodiu; problema apare la dozarea hipocloritului, astfel incat sa corespunda cantitatii de amoniac din apa bazinului. „Piscinele sunt indicate doar daca au avizele necesare. Sunt piscine care nu au instalatii specifice, nu au filtre si nu trebuie neaparat sa versi hipoclorit. Acestea trebuie controlate electronic. Eu am avut un Complex de sanatate in Suedia, unde am avut bazine care functionau electronic, si dadeam exact cantitatea de substanta alcalina in apa, cum era potrivit aparatul. La noi, din pacate, nu am vazut asemenea instalatii. Din aceasta cauza sunt si atat de multe afectiuni legate de bolile de piele, pentru ca tehnologia lasa de dorit”, spune dr. Paul Moraru.
Atentie la bolile de piele
Dintre afectiunile dermatologice pe care le puteti lua de la piscina cele mai frecvente sunt: acneea la clor, granolumul de piscina, ciuperca piciorului. Dintre toate micozele, ciuperca piciorului se raspandeste cel mai rapid, deoarece transpiratia si caldura accentueaza aparitia ei.
Dintre afectiunile oculare, cele mai frecvente sunt: conjunctivita de piscina, xeroza. Apa de piscina prost clorinata poate fi un factor important pentru aparitia conjunctivitei de piscina. Afectiunea, foarte contagioasa, este provocata de Chlamydozoom oculo-genital, care este foarte sensibil la uscaciune, ceea ce explica transmiterea prin apa a bolii.
Otita de piscina este cea mai raspandita infectie pe care o poti capata dupa o baie racoroasa intr-o piscina neamenajata corespunzator. Boala apare la cateva zile dupa ce s-a facut baia si se manifesta prin mancarimi, dureri, senzatie de ureche infundata.
De asemenea, afectiunile digestive la care suntem supusi sunt in numar foarte mare. Dintre acestea, enumeram infectii cu E Coli, Disenteria bacilara sau sighellioza, Giardia sau hepatita A. „Clorinarea inseamna adaugarea in apa-sursa a clorului sau a cloraminei, care sunt puternici agenti oxidanti si “ard” efectiv toate substantele organice intalnite in cale, ceea ce duce la distrugerea imediata a majoritatii microorganismelor din apa, dar nu si a chisturilor, ca, de exemplu, Giardia”, adauga dr. Paul Moraru.

Coralia Popescu




Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu