marți, 16 octombrie 2012

In spital, ca pe bulevard

http://observator.ro/834/in-spital-ca-pe-bulevard-834.html


In spital, ca pe bulevard

In spital, ca pe bulevard
Masurile de limitare a accesului „civililor“ in Spitalul Judetean nu le afecteaza deloc pe „bijnitarese“.
Nici fumatul nu este o problema, pentru ca pe cei prinsi cu tigara aprinsa nu are cine sa-i sanctioneze (?!).
O propunere a Ministerului Sanatatii aduce in discutie accesul in unitatile spitalicesti cu paturi. Proiectul de ordin a fost postat de curand pe site-ul MSP si aduce noutati referitoare la accesul vizitatorilor, al personalului medical si al jurnalistilor. Prin noua reglementare, accesul in spital al vizitatorilor este posibil numai in intervalul orar 15.00-18.00, in baza documentului de identitate si inscrierea in registrul special al vizitatorilor. De asemenea, se evidentiaza si faptul ca accesul se permite numai prin intrarea, locurile si spatiile special afectate vizitatorilor de managerul spitalului, si numai in grup de maxim 3 persoane. Pe toata perioada prezentei in incinta spitalului, vizitatorul este obligat sa poarte la vedere ecusonul care atesta calitatea de vizitator.
Accesul vizitatorilor in Spitalul Clinic Judetean de Urgenta Constanta in afara orelor de program a fost modificat inca de anul trecut, cand conducerea unitatii a luat masura montarii unor dispozitive electronice care permit deschiderea usilor numai daca exista o cartela de acces. Daca vrei sa intri in spital in afara orelor de vizita, cumperi o cartela, a carei contravaloare este de 5 lei pentru o singura intrare. Banii proveniti din vanzarea cartelelor sunt folositi de conducerea spitalului pentru diferite investitii in unitate. Inca de la montarea dispozitivelor, angajatii pusi sa pazeasca intrarea la spital au avut de-a face cu destule situatii in care au inchis ochii atunci cand cineva voia sa intre musai in spital, dar nu avea banii pentru achizitionarea cartelei. Chiar cei de la poarta recunosc faptul ca de multe ori au fost pusi in fata unor situatii mai putin placute atunci cand au venit la spital oameni de la tara, fara posibilitati materiale. „Ne este foarte greu atunci cand vine cate o batranica sa aduca bolnavului o sticla de lapte si cateva mere, mai ales ca nu are posibilitatea sa cumpere o cartela, dar, din pacate, nu avem cum sa facem exceptii”. Dupa montarea dispozitivelor electronice la usi ar fi trebuit ca in spital sa fie ordine deplina si sa existe o evidenta stricta a celor care patrund in unitate. Nu se intampla astfel, asa ca pe culoarele sectiilor, de la primul la ultimul etaj, „civilii” umbla in voie, fara sa-i deranjeze nimeni. Printre vizitatori, de departe, cei mai numerosi sunt, in continuare, vanzatorii ambulanti, despre care nimeni nu stie – sau nu vrea sa stie – cum intra si cine le permite accesul cu papornitele cu marfa.
Bisnita in saloane
Pacientii celei mai mari unitati sanitare din judet sunt si acum, la fel ca in anii trecuti, deranjati de „chivutele” cu fuste lungi care vin in saloane sa vanda haine sau obiecte de uz personal: „Vin tot timpul la noi in salon si vand bluze, pijamale de vara sau de iarna, pantaloni, sosete, preturile variind de 3 la 15 lei, dar, daca ne tocmim cu ele, lasa foarte mult din pret. Sunt chiar si asistente care cumpara de la ele”, ne-a declarat o pacienta internata in Sectia de Neurologie a Spitalului Judetean Constanta.
Fumatul, devenit un obicei pe holurile spitalului
O alta problema cu care se confrunta spitalul este nerespectarea legii privind interzicerea fumatului in unitatile sanitare. Afisele de avertizare si anunturile care prevad ca abaterile de la prevederile legii se sanctioneaza cu amenda ii lasa indiferenti, deopotriva, pe cei care poarta halate albe, dar si pe vizitatorii care intra in spital pentru a-si vedea rudele suferinde.
Pacientii mai povestesc si ca seara holurile si scarile de acces din spital arata dezastruos, in ciuda eforturilor infirmierelor si femeilor de serviciu chistoacele aruncate la voia intamplarii si scrumul de tigara fiind dovada vie ca amenda ii lasa reci pe multi dintre cei care se perinda prin unitatile sanitare. Si asta, pentru ca nimeni nu este amendat atunci cand este prins cu tigara in gura, deoarece… nu are cine sa dea sanctiunea!
Coralia Popescu


Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu