marți, 16 octombrie 2012

Dupa rectificarea bugetara



Dupa rectificarea bugetara

Dupa rectificarea bugetara
Sanatatea constanteana si-a suplimentat bugetul cu 274 milioane lei.
Medicii din spitalele clinice si de urgenta vor primi salarii mai mari.
Pentru rectificarea bugetara,Casa de Asigurari de Sanatate a solutionat sumele care se vor da incepand cu 1 iulie 2008 pentru farmacii, programe de sanatate, medicii de familie, medicina dentara, laboratoare, cabinete de balneoclimaterice, ambulanta si sanatorii.
Astfel, farmaciile si programele de sanatate vor primi de la 1 iulie suma de 110 miliarde lei, medicii de familie – 11 miliarde lei, medicina dentara – 7 miliarde lei, laboratoarele – 20 miliarde lei, cabinetele de balneologice – 6 miliarde lei, ambulanta – 60 miliarde lei si sanatoriile – 60 miliarde de lei.
Dr. Liviu Mocanu, presedintele/director al Casei de Asigurari de Sanatate Constanta a declarat, in cadrul unei conferinte de presa, ca „s-au deblocat 10% din banii pe care i-am avut pentru laboratoare, pentru a acoperi serviciile de imagistica prin rezonanta magnetica, deoarece acestea cresc considerabil in sezonul estival, din cauza accidentelor rutiere, si nu numai”.
Directorul a mai declarat faptul ca angajatii din spitalele clinice si de urgenta trebuie sa primeasca un salariu mai mare decat cel actual, si din aceasta cauza rectificarea trebuie sa creasca la 19 milioane pe Casa, adica cu aproximativ 30-40%. Mocanu a specificat faptul ca Serviciul de Ambulanta este suprasolicitat in sezonul estival, iar suma primita la 1 iulie 2008 se datoreaza activitatilor pe care le va desfasura ambulanta in aceasta vara.
Medicii de familie sunt obligati sa aiba trusa de urgenta
De asemenea, Casa de Asigurari de Sanatate a comunicat medicilor de familie masurile impuse de ministrul Sanatatii, Eugen Nicolaescu, in caz de canicula. Directorul executiv al Casei de Asigurari de Sanatate Constanta a declarat ca va „monitoriza toate cabinetele, ca sa nu existe disfunctionalitati care sa puna in pericol viata pacientilor”. Medicii de familie vor fi obligati sa aiba trusa de urgenta cu medicamentele specifice pentru bolile de sezon, sa monitorizeze persoanele cardiace, sa faca programari din timp pentru a se evita aglomeratia din cabinete si, nu in ultimul rand, cabinetele trebuie sa fie dotate cu sistem de ventilatie.
Concedii medicale la „plezneala“
In urma unor sesizari, Casa Judeteana de Asigurari de Sanatate va controla medicii de familie, pentru a scoate la iveala ce cabinete dau concedii medicale abuziv. „De exemplu, in Mangalia s-au inregistrat cereri si consultatii ale oamenilor tineri, care au fost contestate de angajatori, pe motivul ca aceste concedii medicale au fost date pe nedrept”, a completat Mocanu.
Presedintele CJAS a specificat faptul ca s-a schimbat perioada in care persoanele trebuie sa vina pentru decizii la Casa de Asigurari de Sanatate Constanta de la trei la sase luni, adica doar de doua ori pe an. „S-a luat aceasta masura pentru ca omul sa nu mai vina prea des pentru acte”, declarat Liviu Mocanu.
O veste buna este ca medicii de familie au inteles cat de necesare sunt ingrijirile la domiciliu, Casa de Asigurari de Sanatate solicitand suma de 1 miliard de lei pentru aceste servicii. „De asemenea, medicilor dentari le vor creste veniturile la 20 milioane lei vechi, fata de salariul de 15 milioane pe care il au in momentul de fata. Iar salariile medicilor de familie vor ajunge la un nivel european, urmand ca si alti medici specialisti sa ajunga la acest nivel”, a conchis Mocanu.
Coralia Popescu

Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu