joi, 18 octombrie 2012

Chirurgia robotica poate deveni realitate


Chirurgia robotica poate deveni realitate

Chirurgia robotica poate deveni realitate

Cu sprijinul Consiliului Judetean Constanta, Clinica Chirurgie II va fi putea achizitiona un robot-chirurg care va prelua atributiile medicilor.
Constanta va fi primul oras din provincie unde se vor putea realiza astfel deinterventii chirurgicale.
Pana la sfarsitul acestui an, seful Clinicii Chirurgie II din cadrul Spitalului Clinic Judetean de Urgenta Constanta, dr. Vasile Sarbu, are in vedere achizitionarea unui robot-chirurg, care poate efectua toate tipurile de interventii chirurgicale laparoscopice. Practic, potrivit dr. Vasile Sarbu, robotul preia atributiile medicilor chirurgi. In prezent, la Spitalul Floreasca si la Spitalul Fundeni din Bucuresti exista cate un astfel de robot-chirurg. Primul a fost adus in urma cu opt ani la Spitalul Floreasca, iar al doilea a fost cumparat anul trecut de Ministerul Educatiei pentru Spitalul Fundeni. Insa prima interventie de chirurgie robotica a fost efectuata de medicii chirurgi bucuresteni la inceputul acestui an, iar pana la ora actuala au fost operate sute de persoane.
Potrivit dr. Vasile Sarbu, interventiile de chirurgie robotica sunt mult mai usor de suportat de pacienti deoarece durata si calitatea vietii cresc considerabil dupa o astfel de operatie. „Nici nu exista comparatie intre chirurgia clasica si chirurgia robotica. Sunt doua elemente total diferite. In cazul chirurgiei robotice, starea pacientului se amelioreaza mult mai repede decat in cazul chirurgiei clasice”, explica dr. Sarbu.
Chirurgii vor urma o perioada de formare
Seful Clinicii Chirurgie II a tinut sa precizeze ca in perioada care urmeaza, medicii chirurgi vor urma un curs de formare pentru a invata cum se manevreaza si cum se lucreaza cu un astfel de aparat. Cancerul de rect, herniile hiatale sau prostatectomia totala pot fi operate cu rezultate mult mai eficiente prin intermediul chirurgiei robotice. Robotul-chirurg este manevrat in timpul operatiei de medicul chirurg de pe un scaun de comanda, special conceput pentru astfel de interventii. Acesta, cu mainile si cu picioarele, poate controla orice miscare facuta de robotul-chirurg care opereaza pacientul. De asemenea, exista un ecran special unde medicul poate vedea tot ce se intampla in interiorul pacientului. In cazul in care „aparatul-minune” nu mai preia comenzile, un reprezentant al firmei este prezent la fiecare interventie chirurgicala pentru a-l remedia imediat.
„Cu sprijinul Consiliului Judetean Constanta, speram sa putem achizitiona un astfel de robot-chirurg care, practic, usureaza munca oricarui medic. In cazul in care vom fi finantati, Constanta va fi primul oras din provincie unde se va putea realiza chirurgia robotica”, spune, optimist, dr. Vasile Sarbu. Potrivit medicului chirurg, cu ajutorul chirurgiei robotice se pot realiza si operatii la distanta, de la cativa metri, din sala de operatie, si pana la distante mult mai mari.
Compartiment de chirurgie hepatica
In afara de Clinica Chirurgie II, si Clinica de Chirurgie Cardiovasculara din cadrul Spitalului Clinic Judetean de Urgenta Constanta are in vedere achizitionarea unui robot-chirurg pentru realizarea interventiilor chirurgicale cardiovasculare. Mai mult decat atat, seful Clinicii Chirurgie II are in vedere infiintarea unui compartiment de chirurgie a ficatului, unde se vor putea face transplanturi de ficat. „Pentru chirurgia hepatica se vor achiziona in curand aparate de ultima generatie. Vrem sa efectuam in viitorul apropiat si interventii chirurgicale de extirpare a tumorilor din ficat, care sunt operatii de mare finete”, ne-a precizat dr. Vasile Sarbu.
Coralia POPESCU

Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu