joi, 18 octombrie 2012

Ata chirurgicala starneste noi controverse


Ata chirurgicala starneste noi controverse

Pentru a elimina suspiciunile, firma importatoare a trimis probe de catgut la un laborator din Germania.
Potrivit unui comunicat remis ieri de catre firma care a distribuit ata chirurgicala contaminata cu anumiti agenti infectiosi si in urma careia o femeie din Arges a decedat dupa o interventie chirurgicala, loturile suspecte au fost deja retrase din spitale. Compania a trimis probe spre analiza catre un laborator acreditat si impartial din Germania. In comunicatul primit la redactie se stipuleaza ca in cazul in care testele vor dovedi ca exista probleme cu produsul importat, contractul cu furnizorul va fi reziliat imediat, iar produsul va fi retras de pe piata.
„Ata chirurgicala (catgut) importata de aceasta firma respecta toate standardele europene impuse de legislatia in vigoare, iar marfa importata este insotita de declaratia de conformitate si de certificatul de sterilitate ale producatorului. Este important de subliniat faptul ca ata chirurgicala a fost testata doar in laboratoarele neacreditate din tara, iar din acest motiv, rezultatele au fost viciate.” – se precizeaza in comunicat.
Potrivit aceleiasi surse, firma distribuitoare a considerat ca este important pentru siguranta bolnavilor ca testele sa fie efectuate de profesionisti, intr-un laborator independent si acreditat, iar rezultatele acestor teste vor fi facute publice in cursul saptamanii viitoare. „Rezultatele preliminare ale analizelor ne indreptatesc sa fim increzatori. Nu este prima data cand se intampla astfel de lucruri in sistemul sanitar din Romania si, in majoritatea acestor cazuri, cauzele au fost cu totul altele decat calitatea produselor medicale folosite”, a declarat directorul companiei, Cristian Batrineanu.
Reamintim faptul ca ministrul Sanatatii, Eugen Nicolaescu, a cerut Inspectiei Sanitare de Stat sa controleze loturile de ata chirurgicala. In urma verificarilor amanuntite, inspectorii sanitari din cadrul Inspectiei Sanitare de Stat din Constanta au gasit ata chirurgicala infestata la Spitalul Municipal Mangalia. Managerul institutiei sanitare, dr. Ion Niculescu, ne-a declarat ca, in urma intregului scandal, a retras imediat produsul. „Aceasta ata chirurgicala a fost folosita la zeci de pacienti de atatia ani si nu s-a semnalat nici macar un pacient cu probleme. Toti au fost multumiti, nici unul nu a suferit complicatii dupa interventia chirurgicala”, a tinut sa precizeze dr. Niculescu.
Coralia POPESCU

Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu