marți, 16 octombrie 2012

Centrul de Hemodializa, inchis pentru renovari

http://observator.ro/1783/centrul-de-hemodializa-inchis-pentru-renovari-1783.html


Centrul de Hemodializa, inchis pentru renovari

Bolnavii din ambulatoriu vor fi trimisi la centrul privat de dializa.
Renovarea Centrului de Hemodializa se face in cadrul proiectul general de reparatii capitale a spitalului. Prin hemodializa, sangele circula in exteriorul corpului printr-un filtru special, numit dializor, cu ajutorul unor tuburi de plastic, cunoscute sub numele de linii de sange. Dializorul actioneaza ca un rinichi artificial, separand produsele reziduale si excesul de apa din sange. Solutia de dializa transporta in exteriorul organismului produsele reziduale si excesul de apa, iar sangele astfel curatat este reintrodus in corpul pacientului. Masina de hemodializa poate, de asemenea, monitoriza si inregistra semnele vitale ale pacientului. In mod obisnuit, un pacient efectueaza trei tratamente pe saptamana, de la trei pana la sase ore fiecare.
Momentan, in acest centru exista doar un singur aparat de dializa, destinat exclusiv bolnavilor internati in spital, celelalte aparate fiind expirate, din punct de vedere tehnic. In sectia de Nefrologie a unitatii sanitare se continua dializa peritoneala, utilizata pentru eliminarea produselor reziduale din sange peritoneul, adica membrana care acopera organele situate in cavitatea abdominala. Restul pacientilor care nu sunt internati continua tratamentul in sectia din cadrul centrului de dializa privat, sumele fiind decontate deCasa Judeteana de Asigurari de Sanatate.
Renovarea centrului costa intre 8 si 10 miliarde lei, finantarile provenind de la Ministerul Sanatatii Publice.
Potrivit managerului Spitalului Judetean, dr. Ioan Tofolean, numarul pacientilor care necesita hemodializa este in continua crestere. Tocmai din aceasta cauza, renovarile Centrului de Hemodializa se vor incheia pana la sfarsitul anului. „Acesta va fi reutilat cu cele mai moderne aparate aflate pe piata europeana si, de asemenea, se va face tot posibilul pentru a fi acreditat. Speram sa oferim pacientilor nostri conditii cat mai bune, in asa fel incat sa le facem o viata cat mai usoara, cat mai diferita de atmosfera de spital”, a conchis dr. Tofolean.
Coralia POPESCU

Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu