marți, 16 octombrie 2012

“Casa Soarelui”, ultima speranta pentru bolnavii in faza terminala



http://observator.ro/1216/casa-soarelui-ultima-speranta-pentru-bolnavii-in-faza-terminala-1216.html

“Casa Soarelui”, ultima speranta pentru bolnavii in faza terminala

“Casa Soarelui”, ultima speranta pentru bolnavii in faza terminala
Centrul de Ingrijiri Paliative este singurul centru dinConstanta care ofera ingrijiri paliative sau suport emotional si spiritual pacientilor cu boli in stadiu terminal.
In perioada 30 iunie – 2 iulie 2008, Coalitia Nationala de Ingrijiri Paliative, in parteneriat cu Centrul de Ingrijiri Paliative „Casa Soarelui“, desfasoara, in Constanta, a V-a intalnire a Coalitiei Nationale de Ingrijiri Paliative a specialistilor din domeniul ingrijirilor paliative, avand ca scop punerea bazelor unui sistem national unitar de analiza si evaluare a calitatii serviciilor medicale de ingrijiri paliative si instruirea in managementul organizational.
Ingrijirea paliativa este ingrijirea activa si totala a pacientilor, fie adulti, fie copii, a caror boala nu mai raspunde la tratament curativ. Controlul durerii si al simptomelor specifice, abordarea aspectelor sociale, psiho-emotionale si spirituale detin un rol primordial in ingrijire. Scopul ingrijirii paliative este asigurarea calitatii vietii bolnavului si familiei.
„Casa Soarelui“ este, in egala masura, reflectia viziunii si misiunii unei organizatii neguvernamentale infiintata in Romania in anul 2002, sub denumirea „Ajutati Copiii Romani“, si care s-a dedicat promovarii ingrijirilor paliative ca domeniu ireductibil si indisociabil in structura serviciilor medicale din Romania. „Casa Soarelui“ a inceput sa functioneze in 2002, cu 21 de paturi, in spatiul unei crese in ruina, din vecinatatea depozitelor de la Halta Traian, iar pana in acest an costurile cu personalul si cheltuielile conexe au fost suportate de Casa de Asigurari de Sanatate.
Tratamentele paliative urmaresc mentinerea calitatii vietii
Obiectul Centrului de Ingrijiri Paliative „Casa Soarelui“ il reprezinta cresterea calitatii vietii pacientilor diagnosticati cu afectiuni care determina o conditie limitanta de viata, cu precadere cancer. In perioada 1.04.2007 – 30.06.2008 au beneficiat de ingrijiri paliative 258 pacienti. De asemenea, au beneficiat de cursuri de atestat in ingrijiri paliative 11 medici de diverse specialitati (oncologie, radioterapie, medicina de familie, dermatologie). Cursurile de instruire in utilizarea si prescrierea opioidelor au fost absolvite de peste 200 de medici din judetele Constanta si Tulcea.
Scopul tratamentelor paliative este acela de mentinere a confortului si calitatii vietii, indiferent daca boala este tratabila sau nu. In functie de preferinte, tratamentul paliativ poate fi asociat altor tratamente care prelungesc viata sau vindeca boala. „Conceptul de ingrijire paliativa este putin cunoscut in tara noastra, si dorim sa putem da o raza de lumina, pentru intelegerea corecta si adecvata a conceptului. Ne dorim din tot sufletul sa promovam ingrijirile paliative si dezvoltarea acestor tipuri de servicii la standardele corespunzatoare”, ne-a declarat Sanda Iordache, directorul „Casei Soarelui“.
Personalul pregatit special, cu bani grei, pentru ingrijiri paliative, poate acorda si asistenta medicala, la nevoie. Bolnavii sunt coplesiti de servicii, de ambient, de amabilitatea si, nu in ultimul rand, de sufletul cu care se daruiesc medicii de aici. Cu greu se poate gasi in Romania un asemenea asezamant de tip spitalicesc care sa ofere pacientilor toata dragostea si tot respectul de care au nevoie. Incaperile au destinatii speciale, precum salon de primire, dormitoare, rezerve speciale, o sala de jocuri si chiar o capela, unde bolnavii se pot ruga in liniste. „Ministerul Sanatatii este preocupat de dezvoltarea serviciilor si este important ca mesajul care vine catre autoritatile medicale sa nu fie unul izolat, pentru ca exista o voce comuna care sustine ceea ce inseamna ingrijirea paliativa”, a precizat Malina Dumitrescu, director „Hospice Casa Sperantei“.
Asistenta medicala este gratuita
Pacientii care se interneaza la „Casa Soarelui“ sunt pacienti oncologici in stare avansata si terminala. Pacientii trebuie sa beneficieze de ingrijire si de ameliorarea simptomatologiei cat mai devreme in decursul bolii, nu numai in ultimele zile de viata. Bolnavii pot fi trimisi de la sectia de neurochirurgie, oncologie, sau chiar de medicul de familie. Perioada de internare este de pana la doua saptamani, dar, in cazuri grave, pacientii pot sta cat este necesar. Dr. Angelica Lascu, directorul medical al „Casei Soarelui“ a declarat ca exista o lista de asteptare deoarece sunt foarte multe solicitari, iar numarul de paturi, limitat.
Costurile activitatilor desfasurate in cadrul Centrului sunt in principal suportate din sumele decontate de Casa de Asigurari de Sanatate Constanta pentru serviciile medicale paliative oferite de „Casa Soarelui“, in baza unui contract de servicii medicale.
Social, sanatate, ingrijire paliativa, servicii paliative, constanta, intalnire, specialisti, coalitia nationala de ingrijiri paliative, centru ingrijiri paliative, casa soarelui, director, sanda iordache, director medical, angelica lascu, costuri, casa de asigurari de sanatate constanta,Casa Soarelui, Centrul de Ingrijiri Paliative
Coralia Popescu

Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu