marți, 16 octombrie 2012

7.000 de constanteni au refuzat analizele medicale gratuite


http://observator.ro/1293/7000-de-constanteni-au-refuzat-analizele-medicale-gratuite-1293.html


7.000 de constanteni au refuzat analizele medicale gratuite

7.000 de constanteni au refuzat analizele medicale gratuite
Casa de Asigurari de Sanatate Constanta a anuntat ca taloanele nefolosite din cadrul Programului National de evaluare a starii de sanatate trebuie returnate.
Aceste taloane asigurau control medical gratuit tuturor asiguratilor, cat si persoanelor neasigurate.
In cadrul conferintei de ieri, care a avut loc la Casa de Asigurari de Sanatate, s-a discutat modul in care persoanele care au refuzat sa isi faca analizele medicale gratuite, in cadrul Programului national de sanatate, vor returna taloanele catre CJAS. „In Constanta avem 80.000 de taloane, din care am reusit sa recuperam 7.000, adica aproape 10%. Persoanele care vor dori sa intre in posesia taloanelor o pot face printr-o cerere adresata Casei de Asigurari, iar in cel mult doua zile vor primi talonul, cu care pot merge la medicul de familie”, a declarat directorul Casei de Asigurari de Sanatate, dr. Liviu Mocanu.

Se vor debloca sumele pentru medicina dentara si investigatii paraclinice
Acum doua zile, Casa de Asigurari de Sanatate a primit aprobarea de la presedintele Casei Nationale pentru deblocarea sumelor pentru medicina dentara si investigatii paraclinice. „Este vorba de un procent de 10% din suma pe care o aveam la dispozitie, care, din prudenta financiara, trebuia blocata pana la inceputul semestrului doi. Am primit acceptul si vom introduce sumele in acte aditionale, iar in lunile iulie, august si septembrie vom putea acoperi cu aceste sume cererile pe care le vor avea laboratoarele si medicii dentisti”, a completat acesta.
De asemenea, Casa de Asigurari de Sanatate a deblocat pentru spitale 52 de miliarde, iar in urma cu o luna s-au mai deblocat 40 de miliarde, suma care a fost repartizata Spitalului Clinic de Urgenta Constanta pentru a se face achizitii, directorul Casei de Asigurari solicitand, de la managerul spitalului, o lista cu stocurile de medicamente si materiale sanitare (ser, seringi, perfuzabile, branule etc.) pentru a nu exista crize in perioada de vara.
Mai multi bani pentru Sanatate!
Cele 52 de miliarde care au fost deblocate au fost repartizate astfel: 25 miliarde – Spitalul Clinic Judetean de Urgenta; 5,5 miliarde – Spitalul Municipal Medgidia; 5,6 miliarde – Spitalul Municipal Mangalia; Spitalul Clinic de Pneumofiziologie – 2,9 miliarde; Spitalul din Eforie Sud – 2,5 miliarde; Spitalul din Eforie Nord – 2,3 miliarde; Spitalul de Boli Infectioase – 3,45 miliarde; Centrul de Sanatate Baneasa – 693 milioane; Spitalul Orasenesc Cernavoda – 1,2 miliarde; Spitalul Orasenesc Harsova – 1,1 miliarde. „Acesti bani se vor folosi in lunile iulie si august pentru a plati prime de stabilitate, prime de vacanta sau alte drepturi suplimentare, pe care managerii trebuie sa le achite angajatilor”, a precizat Mocanu.
Zilele acestea, Casa de Asigurari de Sanatate a primit fila de buget suplimentata cu 35 mii RON pentru centrele de permanenta, iar acesti bani vor fi folositi in trimestrul trei. „Voi avea o discutie cu directorul Autoritatii de Sanatate Publica pentru a stabili ce s-a decis in privinta centrelor de permanenta, daca vor fi fixe sau mobile sau daca vor avea in continuare activitate. Noi, la nivelul Casei de Sanatate, am primit banii si asteptam sa vedem cum se vor organiza si functiona acestea, pentru a incheia contractele. Am existat trei luni in care a fost un blocaj al functionarii lor, neexistand reglementare in acest domeniu, dar din fericire azi am primit fila de buget”, a concluzionat Mocanu.
Coralia Popescu

Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu