joi, 18 octombrie 2012

Pericol la Spitalul Mangalia


Pericol la Spitalul Mangalia

Ata chirurgicala nesterila, importata din China, a fost folosita pana ieri.
In schimb, medicii de la Judetean opereaza cu ate sterilizate.
Ministrul Sanatatii, Eugen Nicolaescu, a cerut Inspectiei Sanitare de Stat sa controleze loturile de ata chirurgicala, dupa ce o femeie din Arges a murit in urma unei operatii. Din pacate, controlul a scos la iveala faptul ca ata folosita nu era sterila, iar pacientii au suferit complicatii. Cazul a ajuns in atentia Ministerului Sanatatii, care a cerut autoritatilor sanitare locale din toata tara sa demareze controale si sa retraga din spitale ata importata din China. Ata infestata poate duce la decesul bolnavului, prin infectie nozocomiala sau infectie de plaga, a precizat Adrian Chirosca, seful Inspectiei Sanitare de Stat Vaslui. Ata chirurgicala nesterila a fost descoperita, de asemenea, si in spitalele din Vaslui, Barlad (Spitalul Municipal de Adulti), Husi si Negresti.
Pana in prezent, reprezentantii firmei care distribuie produsul nu au dorit sa comenteze acest incident. Ministerul Sanatatii stia, inca din luna august, de problema importata din China, insa unele spitale au ignorat ordinul de retragere a produsului din uzul medical, in ciuda avertismentelor ca acesta ar putea provoca imbolnaviri sau chiar decesul pacientului. Din fericire, potrivit purtatorului de cuvant al Spitalului Clinic Judetean de Urgenta Constanta, dr. Florian Stoian, la nivelul institutiei sanitare nu s-au inregistrat pana acum astfel de incidente, atele chirurgicale cu care sunt cusuti pacientii fiind toate sterilizate.
Din pacate insa, in urma unui control, inspectorii sanitari din cadrul Inspectiei Sanitare de Stat din Constanta au gasit astfel de ata la Spitalul din Mangalia. Managerul institutiei sanitare, dr. Ion Niculescu, ne-a declarat telefonic faptul ca, in urma intregului scandal, a retras imediat produsul. „Aceasta ata chirurgicala a fost folosita la zeci de pacienti de atatia ani si nu s-a semnalat nici macar un pacient cu probleme. Toti au fost multumiti, nici unul dintre ei nu a suferit complicatii dupa interventia chirurgicala”, a tinut sa precizeze dr. Niculescu.
Coralia POPESCU

Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu