marți, 16 octombrie 2012

LIICEANU,PATAPIEVICI,CARTARESCU / VREMEA RASPUNSURILOR

H. R. Patapievici: E demagogic să traduci în pensii banii alocați traducerii unui autor român. Atunci dăm numai pensii și nu mai promovăm cultura română în străinătate

                                  

MAI MULTE INFORMATII AICI : http://www.b1.ro/stiri/eveniment/h-r-patapievici-e-demagogic-sa-traduci-in-pensii-banii-aloca-i-traducerii-unui-autor-roman-atunci-dam-numai-pensii-i-nu-mai-promovam-cultura-romana-in-strainatate-40057.html

Horia Roman Patapievici a comentat, luni, în cadrul emisiunii ”Sub semnul întrebării”, de pe B1TV, atacurile aduse la adresa lui Mircea Cărtărescu într-un articol apărut în pe site-ul Cotidianul.

În materialul respectiv se aduc acuze administrației ICR pentru cheltuieli enorme cu imaginea scriitorului Mircea Cărtăescu în străinătate – respectiv ”peste 4 miliarde de lei de la buget, adică echivalentul a 1000 de pensii amărîte”.

În loc să facem emisiuni în care să ne bucurăm că un contemporant de-al nostru se află pe lista scurtă a premiului Nobel noi facem aceste lucruri (referire la materialul din Cotidianul sau la emisuni televizate în care Cărtărescu este numit agent SIE n.r)”  a comantat fostul director ICR.

Cât privește echivalența cu pensiile, Patapievici consideră că este o problemă care ține de Parlament.

Parlamentul a decis că ”e important să investim în fondul de pensii, pentru a da pensii, dar și că este important să investim în cultură. Și a spus că de acest lucru se ocupă ICR. Este o decizie pe care un stat poate să o ia și atunci nu comparăm pensiile cu costurile traducerii unui volum în străinătate sau nu o ia, dar atunci dăm numai pensii și nu mai promovăm cultura română în străinătate.”

E profund imoral, populist și demagogic să traduci în pensii banii alocați traducerii unei cărți de un autor român sau a montării peste hotare a unei piese de teatru de un autor român” a arătat Patapievici.

În opinia invitatului astfel de comparații nu fac decât să creeze un spațiu public ”viciat de ignorarea faptului că un stat este responsabil și față de pensii și față de cultura vie fără de care nu are nicio identitate.”


Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu