joi, 18 octombrie 2012

Dispensarul TBC, adus pe un fagas normal


Dispensarul TBC, adus pe un fagas normal

Dispensarul TBC, adus pe un fagas normal
Aparatura va fi achizitionata din fondurile proprii ale Spitalului de Pneumoftiziologie.
Aparatul de radiografie, care are o vechime de cel putin 50 de ani, urmeaza sa fie schimbat.
Spitalul de Pneumoftiziologie din Palazu Mare a reusit, prin investitii proprii, sa modernizeze Dispensarul TBC din Constanta. Potrivit directorului institutiei spitalicesti, dr. Erdin Borgazi, „din venituri proprii am inceput sa dotam Dispensarul TBC, sa schimbam faianta care cadea de pe pereti, sa igienizam toate spatiile din dispensar si sa punem geamuri termopan la toata cladirea“. Directorul Erdin Borgazi a tinut sa sublinieze faptul ca aceste investitii efectuate la Dispensarul TBC au insemnat un efort extrem de mare pentru spital. „De asemenea, intentia este ca investitiile la aceasta unitate medicala sa continue, in cazul in care bugetul propriu va permite acest lucru. Aparatura tot din fonduri proprii am achizitionat-o“.
De asemenea, conducerea Spitalului de Pneumoftiziologie declara faptul ca pentru modernizarea Dispensarului TBC se vor investi trei milioane de euro, bani proveniti dintr-un proiect de reorganizare a cladirii pe baza fondurilor structurale, nerambursabile. Este un proiect la care am aplicat cu ajutorul Consiliului Judetean Constanta, care ne-a ajutat de foarte multe ori. Cu acesti bani, conducerea institutiei sanitare isi doreste sa doteze Dispensarul TBC cu un computer tomograf, deoarece aparatul actual nu corespunde standardelor europene, dar si cu un aparat de rezonanta magnetica nucleara.
Aparatura de-o seama cu bunica
Mai mult decat atat, radiografiile sunt efectuate cu ajutorul unui aparat Roentgen fabricat in 1954, care, potrivit dr. Borgazi, se defecteaza destul de des, iar pacientii sunt trimisi pentru investigatii la  Spitalul de Pneumoftiziologie. Managerul sustine insa ca, desi aparatul este destul de vechi, acesta nu constituie un pericol pentru pacientii care solicita radiografii, deoarece nu emite radiatii. De asemenea, aparatul este suprasolicitat, in contextul in care in fiecare saptamana se fac cateva sute de radiografii pulmonare. La inceputul acestui an, cadrele medicale s-au confruntat cu situatia in care pompa developezei nu a mai facut fata numarului mare de solicitari si, ca urmare, s-a defectat. Din fericire insa, aceasta situatie nu a tinut decat pana in luna august, cand aceasta a fost schimbata cu una noua, de care cadrele medicale sunt multumite. Bolnavii care au nevoie de o radiografie pulmonara sau de un control amanuntit sunt nevoiti sa stea la cozi imense, inca de la ora sapte dimineata. „Este deja ora pranzului si inca nu am intrat la doamna doctor, in contextul in care am bonul numarul zece. In fiecare zi este la fel de aglomerat, mai ales ca au fost si concendii, iar cei mai multi au nevoie de retete“, ne-a declarat o femeie de 65 de ani care sufera de astm si in fiecare luna trebuie sa se prezinte la control.
Coralia POPESCU

Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu