joi, 18 octombrie 2012

Clinica de Oftalmologie traieste din sponsorizari


Clinica de Oftalmologie traieste din sponsorizari

Clinica de Oftalmologie traieste din sponsorizari
Sectia se confrunta cu probleme din punct de vedere al dotarilor cu aparatura medicala.
De trei ani, acoperisul este crapat, iar apa se infiltreaza in doua saloane, in sala de mese si chiar in sala de operatii.
Clinica de Oftalmologie este una din sectiile exterioare ale Spitalului Clinic Judetean de Urgenta Constanta (SCJU), alaturi de Clinica de Dermato-Venerice, Clinica de Chirurgie Buco-Maxilo-Faciala, Clinica de Endocrinologie, Clinica Medicala III si altele. Aceasta a fost infiintata in urma cu 18 ani, iar de atunci si pana acum s-a confruntat cu numeroase probleme din punct de vedere al dotarilor cu aparatura medicala, dar si din punct de vedere al deteriorarii cladirii. Seful clinicii, prof.univ.dr. Denislam Dogan, a reusit sa achizitioneze, cu ajutorului unor sponsorizari, un aparat cu facoemulsificator, destinat operatiilor oftalmologice. „Aparatul cu facoemulsificator reuseste sa zdrobeasca cristalinul cu ultrasunete, iar apoi sa il inlocuiasca pe acesta cu unul nou. Operatia nu este dureroasa”, ne-a declarat seful Clinicii de Oftalmologie, prof.univ.dr. Denislam Dogan. De asemenea, Clinica de Oftalmologie va fi dotata in curand cu instrumentare necesare interventiilor chirurgicale. Acestea vor veni din partea Clinicii de Chirurgie Cardiovasculara din cadrul Spitalului Clinic Judetean de Urgenta Constanta. Mai mult decat atat, pana acum doua luni, medicii erau nevoiti sa opereze in conditii greu de imaginat. Insa aceasta situatie s-a schimbat, deoarece sala de operatii a fost renovata din bani proprii si dotata, cu ajutorul unor sponsorizari, cu sistem de climatizare modern.
Sterilizatorul, salvarea personalului medical
Conducerea SCJU a reusit, prin fonduri proprii, in primavara acestui an, sa monteze un sterilizator utilizat la sterilizarea instrumentarului medical, a campurilor operatorii si a echipamentului folosit de cadrele medicale. „Sterilizatorul deserveste clinicilor exterioare Spitalului Clinic Judetean de Urgenta Constanta – Medicala III, Oftalmologie, Chirurgie Buco-maxilo-faciala – precum si cabinetele din Policlinica nr. 2”, a declarat seful clinicii de Oftalmologie. Din fericire, personalul medical nu mai trebuie sa transporte instrumentarul pana in sediul unitatii sanitare, pentru a fi sterilizat, a tinut sa precizeze prof.univ.dr. Denislam Dogan. Problema cea mai grava cu care se confrunta medicii din cadrul acestei sectii este acoperisul, care de trei ani este crapat, iar atunci cand ploua, apa se infiltreaza in doua saloane, in sala de mese si chiar in sala de operatii. „Ne este foarte greu sa operam in asemenea conditii, mai ales ca in sala de operatii se infiltreaza apa chiar deasupra lampii”, spune, suparat, dr. Denislam Dogan. Potrivit acestuia, reparatiile acoperisului se ridica la aproximativ 500 de milioane de lei vechi.
Serviciul de garda, o amintire
In momentul de fata, clinica are in dotare un numar de 35 de paturi, in aceasta perioada fiind ocupate doar jumatate. Seful clinicii a cerut conducerii Spitalului Clinic Judetean de Urgenta Constanta o suplimentare cu cinci paturi, deoarece, in perioada de vara, medicii s-au confruntat cu un numar mai mare de pacienti decat numarul de paturi. „Problemele cele mai mari le-am avut in timpul verii, deoarece bolnavii cu probleme oftalmologice din judetul Tulcea, Fetesti, Calarasi, au apelat la serviciile noastre. Si asta, din cauza faptului ca in tot judetul Tulcea exista doar un singur medic oftalmolog, iar in Calarasi, doar doi”, ne-a explicat seful Clinicii de Oftalmologie. Mai mult decat atat, medicii nu mai sunt nevoiti sa faca serviciu de garda de doi ani, si, ca atare, in caz de urgente, acestia sunt chemati de la domiciliu. In rest, pacientii care necesita interventii chirurgicale oftalmologice trebuie sa se programeze. 
30 de operatii de cataracta pe saptamana
Cataracta reprezinta una din afectiunile oculare cele mai frecvente. In fiecare saptamana, cei sase medici au 30 de operatii de cataracta, chiar si mai multe, atunci cand sunt solicitari. Potrivit medicului-sef, pacientii care necesita astfel de interventii chirurgicale sunt trecuti de 60 de ani. „In mod normal, cataracta apare odata cu inaintarea in varsta, din cauza imbatranirii fibrelor cristaliniene. In urma unor procese metabolice complexe, aceste fibre isi pierd progresiv transparenta, ceea ce duce, in timp, la obstruarea partiala sau totala a vederii. Cataracta este o boala care evoluaza bilateral, desi nu este obligatoriu ca amandoi ochii sa fie in acelasi stadiu evolutiv – la un ochi poate fi mai avansata decat la altul. Jumatate dintre persoanele trecute de 60-65 de ani care se interneaza in aceasta clinica prezinta opacifieri ale cristalinului mai mult sau mai putin severe, fapt care a facut ca aceasta afectiune sa fie considerata mult timp specifica varstei a treia”, ne-a explicat prof.univ.dr. Denislam Dogan. 
Coralia POPESCU

Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu