In fiecare an, pe 8 noiembrie, crestinii ortodocsi ii sarbatoresc pe Sfintii Arhangheli Mihail si Gavriil, capeteniile ingerilor. In aceasta zi credinciosii isi exprima evlavia pe care o au fata de mesagerii lui Dumnezeu si ocrotitorii oamenilor.
In limba ebraica, Mihail inseamna "Cine este ca Dumnezeu?". El este cel care "striga": "Sa luam aminte, noi, care suntem fapturi, ce a patimit Lucifer, cel care era cu noi: cel ce era lumina, acum intuneric s-a facut. Ca cine este ca Dumnezeu?".
Gavriil inseamna in ebraica "barbat-Dumnezeu". Numele sau contine concentrat vestea ca Dumnezeu Se va face barbat, ca va asuma firea omeneasca. Arhanghelul Gavriil a fost cel trimis de Dumnezeu la Fecioara Maria sa-i vesteasca taina cea mare a intruparii Domnului nostru Iisus.
In credinta populara, Arhanghelul Mihail este un personaj mai venerat decat Arhanghelul Gavriil. El poarta cheile raiului, vegheaza la capul bolnavilor, daca acestora le este sortit sa moara, sau la picioarele lor, daca le este harazit sa mai traiasca.
Obiceiuri si traditii
In popor, Arhanghelii sunt patronii casei, ard pacatele omenesti si purifica, prin post si rugaciune, constiintele. In aceasta zi nu se lucreaza, iar cei care nu tin cont de aceasta sarbatoare vor trece prin chin mare la vremea mortii.
In zonele muntoase, Arhanghelii sunt sarbatoriti si ca patroni ai oilor. Exista obiceiul ca in dimineata zilei de 8 noiembrie, sa se faca o turta mare din faina de porumb, numita "turta arietilor" (n.r. berbecii despartiti de oi). Aceasta turta se arunca in tarlaua oilor, odata cu introducerea berbecilor intre oi. Daca turta cade cu fata in sus este semn de bucurie in randul ciobanilor, considerandu-se ca in primavara toate oile vor avea miei. Daca turta cade cu fata in jos, este mare suparare.
Ziua de 8 noiembrie este totodata un hotar intre toamna si iarna.
Niciun comentariu:
Trimiteți un comentariu