sâmbătă, 17 noiembrie 2012

Fotografii Simpozion și lansare de carte „Tentație și Dependență”


Vineri, 16 noiembrie, în Aula Magna a Universităţii „Andrei Şaguna” din Constanţa, s-a desfăşurat un foarte important simpozion în organizarea Facultăţii de psihosociologie, intitulat „Tentaţie şi dependenţă”. 

In deschiderea festivă a lucrărilor, academicianul Constantin Bălăceanu Stolnici a făcut un scurt istoric al „acestei pasiuni nenorocite care este dirijată din umbră de ceea ce numim crimă organizată. Impresia mea este că se consumau droguri încă din Paleolitic, dar când eram eu de vârsta voastră, în clinici cazurile erau absolut izolate. Acum asistăm la o explozie al cărei debut îl identific cu începuturile anilor 60, în San Francisco şi cu acea revoltă hippy”. În opinia sa, dacă nu se va ajunge la un control mai riguros al escaladării consumului de droguri, vom asista la dispariţia speciei din această cauză. 
Plecând de la această realitate dramatică, un grup de specialişti, din care a făcut parte pe lângă academicianul Stolnici şi profesorii universitari doctor Cristian Adrian Papari, Aurel Papari, Ioan Bradu Iamandescu şi lectorul universitar doctor Georgeta Camelia Cobzaru, a realizat o lucrare de mare anvergură intitulată „Tentaţie şi dependenţă”. Cartea are mai multe capitole, ordonate sistematic, în care sunt descrise stările prin care trec utilizatorii de droguri, de la tentaţie, la debutul consumului, de la meditaţie, extaz şi până la depresie şi durere. Sunt analizate dimensiunile consumului de droguri, implicaţiile etico-sociale ale acestuia, cadrul normativ al toxicomaniei, ca şi tipurile de tratamente preventive şi curative. 
Revenind la simpozion, printre cei care au expus lucrări s-a numărat şi întemeietorul psihologiei medicale, alergolog licenţiat în psihologie prof. univ. dr. Ioan Bradu Iamandescu, de la Universitatea „Carol Davila” din Bucureşti, care predă cursuri de masterat la „Şaguna”. Expunerea sa a avut titlul „Muzica creează dependenţă”, din finalul căreia am reţinut o foarte interesantă concluzie a cercetărilor sale: „Efectele muzicii clasice exercitate asupra acelora puternic dependenţi de ea, cunoscuţi sub numele de melomani, sunt în mod cert favorabile, printr-o activare complexă cuprinzând majoritatea neuronilor corticali şi pot fi rezumate prin trei mari calităţi: îmbogăţeşte personalitatea, creşte randamentul şi dezvoltă creativitatea”. 
Manifestarea s-a adresat specialiştilor din domeniul psihologiei, ştiinţelor juridice, administrative, medicale şi educaţionale, ca şi studenţilor şi masteranzilor, având ca scop creşterea gradului de conştientizare a aspectelor caracteristice şi a riscurilor implicate de consumul de drog. 


                                               
           
                                   

                                    

                                     

Mai multe informatii gasiti aici:
http://www.cugetliber.ro/stiri-cultura-educatie-fenomenul-de-drogo-dependenta-in-dezbaterea-specialistilor-154222
http://www.telegrafonline.ro/1353103200/articol/218333/consumul_de_droguri_combatut_prin_informare.html
http://observator.ro/173916/academicianul-constantin-balaceanu-stolnici-disparitia-speciei-umane-provocata-de-consumul-de-droguri-173916.html
http://www.replicaonline.ro/simpozion-la-universitatea-saguna-drogurile-ar-putea-fi-una-din-cauzele-disparitiei-speciei-umane-90087/

Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu