joi, 18 octombrie 2012

Primul caz de botulism!


Primul caz de botulism!

Sursa infectarii – o conserva de fasole cu carnati.
Un barbat in varsta de 41 de ani din Cernavoda de meserie sofer, a fost internat la Spitalul Clinic Judetean de Urgenta Constanta, cu o stare generala modificata, cu febra, greata, senzatie de voma, pareza intestinala cu diflonie si difragie, pacientul nemaiputand sa inghita si prezentand mai ales dureri la respiratie. Bolnavul a fost internat de urgenta in Clinica de Neurologie, unde, dupa multe investigatii medicale amanuntite, pe 28 august, medicii au stabilit diagnosticul: suspiciune de botulism. 
Din aceasta cauza, dupa numai o zi, in data de 29 august, pacientul a fost transferat la Spitalul Clinic de Boli Infectioase Constanta, unde, dupa ce cadrele medicale i-au recoltat proba de serologie, au confirmat, in cele din urma, ca barbatul are botulism. Ajuns la Spitalul de Boli Infectioase, pacientul era initial in stare destul de grava. Acesta a fost internat in Departamentul de Reanimare, unde i s-a administrat ser antibotulinic si si-a revenit. 
„Este al doilea sau al treilea caz de botulism pe care il primim de la Clinica de Neurologie si trebuie sa remarc o buna colaborare cu aceasta clinica”, ne-a declarat dr. Irina Dumitru, medicul care a avut in grija respectivul pacient.  Potrivit cadrului medical, evolutia pacientului a fost lenta, dar in urma consultului neurologic, a primit aviz de externare in data de 12 septembrie, dupa mai bine de doua saptamani de spitalizare. 
Medicii au stabilit ca simptomatologia era prezenta cu o saptamana inainte de internare, insa pacientul nu a dat foarte mare importanta. Barbatul a consumat o conserva de fasole cu carnati, pe care a cumparat-o in timpul unei calatorii in interes de serviciu, si a mancat-o intr-o parcare, dupa ce cutia a stat cateva ore bune in soare. Mangerul unitatii spitalicesti, dr. Sorin Rugina, este de parere ca una din cauzele imbolnavirilor este faptul ca majoritatea conservelor nu ating temperaturile optime de sterilizare.
Botulismul este o boala cauzata de o toxina sau o otrava. Poate duce la paralizie, la pierderea senzatiilor sau a functiei muschilor, in cazul in care nu este tratata. De asemenea, mai poate cauza dificultati in respiratie. Este o boala rara, dar care poate fi fatala daca nu e tratata la timp. 
Coralia POPESCU

Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu