marți, 16 octombrie 2012

Vitamina D, un inamic impotriva rahitismului

http://observator.ro/1572/vitamina-d-un-inamic-impotriva-rahitismului-1572.html


Vitamina D, un inamic impotriva rahitismului

Vitamina D, denumita de medicii specialisti si antirahitica, este liposolubila, adica absorbita de grasimi si esentiala pentru asimilarea calciului, a carui depunere in oase o asigura.
Medicii recomanda administrarea vitaminei D in special copiilor, pentru prevenirea rahitismului.
Potrivit unor studii, peste 20% dintre copiii mici din tara noastra sunt diagnosticati cu rahitism. Asigurarea unor suplimente de vitamina D pentru nou-nascuti are efectul de a preveni rahitismul, dar limiteaza si riscul imbolnavirii mai tarziu de diabet de tipul 1, forma cea mai frecventa de diabet. Rahitismul se poate manifesta in special la copiii care traiesc in zone mai putin insorite si, de asemenea, in zone cu o rata mare de poluare. Medicii pediatri sustin ca vitamina D este foarte importanta pentru copii, al caror tesus osos este in formare in perioada cresterii.
Trebuie stiut faptul ca vitamina D exista in organism, dar ea trebuie activata de razele soarelui. Vitamina D actioneaza cu precadere la nivelul intestinului, la nivelul sistemului osos, la nivelul rinichilor, musculaturii, sistemului endocrin si al metabolismului, in general. La nivel intestinal, vitamina D creste absorbtia de calciu si fosfor si mentine sanatatea mucoasei intestinale.
Cea mai propice perioada pentru instalarea rahitismului este in primul an de viata, pentru ca atunci organismul uman are cel mai rapid ritm de crestere. Exceptie fac primele doua luni din viata copilasului, cand acesta are rezerve de vitamina D acumulate in viata intrauterina. Vitamina D se aplica sub forma de picaturi. Medicii recomanda ca in primele doua saptamani de la nastere sa se administreze copilului o picatura pe zi, apoi, pana la 18 luni, doua picaturi pe zi. Dupa primele 18 luni, picaturile de vitamina D se vor da doar in lunile reci pana la sapte ani.

Soarele, inamicul numarul unu al rahitismului
Copiii care sufera de rahitism pot avea putine simptome sau chiar deloc. Atunci cand parintele observa dureri la copil sau faptul ca merge cracanat este indicat sa consulte medicul de familie. Un alt semnal de alarma este faptul ca fruntea se bolbeaza, iar fontanela nu se inchide nici dupa un an si jumatate.
De asemenea, sugarii care nu stau suficient la soare pot face rahitism. Pe timp de vara, copilul trebuie sa stea la soare intre 15 si 30 de minute zilnic, pentru sinteza vitaminei D. In lunile cu „r“ se recomanda administrarea unor doze suplimentare din aceasta vitamina.
Coralia Popescu

Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu