miercuri, 17 octombrie 2012

Victimele meduzelor

http://observator.ro/2667/victimele-meduzelor-2667.html


Victimele meduzelor

Victimele meduzelor
Medicii atrag atentia ca s-a inmultit numarul celor intepati de meduze.
Cele mai periculoase sunt intepaturile in zona gatului, ochilor si inghinala.
In ultima perioada s-a inmultit numarul meduzelor in apele din apropierea plajelor. Aparent inofensive, aceste vietati pot pune in pericol sanatatea persoanelor care le ating accidental.
Seful Clinicii de Dermato-Venerice din cadrul Spitalului Judetean de UrgentaConstanta, prof.univ.dr. Gheorghe Nicola, explica faptul ca meduzele, actiile si hidrele apartin aceleasi grupe de vietati, numite celenterate. Toate traiesc in apa, marea majoritate, in apa de mare. Au un ciclu de viata bizar, care cuprinde doua forme diferite: polip si meduza.
Meduzele, ca toate celenteratele, prezinta doua straturi de celule: unul exterior, de protectie, si unul interior, care delimiteaza stomacul. Intre cele doua straturi se gaseste mezogliea. Aceasta constituie cea mai mare parte a animalului. Diametrul meduzelor poate fi de cativa milimetri sau poate atinge un metru. Meduzele sunt carnivore, adica se hranesc cu alte animale. In jurul gurii au tentacule cu care prind prada si o aduc la gura. Aceste tentacule prezinta niste celule specializate, numite nematocisti. Unele tentacule inteapa si paralizeaza prada, iar altele sunt lipicioase si o retin. „Celelule acestor tentacule elibereaza o substanta care are un efect ortiant, ca intepatura unei urzici, si care ajunge pe suprafata pielii, fie direct, prin atingerea unei meduze, fie indirect, punand mana pe tentacule. Substanta respectiva determina, la nivelul zonei atinse, aparitia unor manifestari alergice, asemanatoare cu atingerea pielii cu o urzica”, ne-a explicat prof.univ.dr. Gheorghe Nicola.
Acesta adauga faptul ca manifestarile cutanate apar imediat dupa atingerea pielii cu meduzele. Initial apare senzatia de arsura la nivelul zonei, dupa care apare un placard eritematos, mai exact o pata rosie de dimensiuni mari, insotit de o mancarime intensa si o senzatie de arsura.
De asemenea, manifestarile determinate de atingerea cu o meduza sunt in functie si de zona topografica afectata. „De pilda, in zona faciala se instaleaza un placard intens eritematos, insotit de prurit violent si de edem important al pleoapelor si buzelor. Aceleasi manifestatii apar si in cazul in care, din greseala, luam o meduza in palma si apoi o eliberam  in apa, dar ne atingem ochii cu mainile”, ne-a declarat seful Clinicii de Dermato-Venerice.
Meduzele pot irita pielea
Din cauza aceasta, se umfla pleoapele, pana la nivelul la care acestea se inchid, lasand o mica fanta palpebrala prin care persoana abia zareste ceva ca prin ceata, iar usturimile sunt foarte intense. Aceleasi manifestatii severe apar si in cazul atingerii cu meduzele in zonele cu piele subtire, si anume la nivelul gatului, la nivelul zonei axilare, inghinale si submamare.
La unele cazuri, pe suprafata intens eritematoasa a regiunii cutanate atinse apar vezicule multiple care in orele urmatoare se rup.
„Mai mult decat atat, un alt simptom important este pruritul, care apare imediat si dureaza pe toata perioada de evolutie a manifestarilor cutanate provocate”, adauga dr. Nicola.
In cazurile grave, manifestarile se trateaza cu cortizon
Medicul dermatolog recomanda persoanelor care fac baie in mare si intra in contact cu meduze sa nu le atinga. In cazul in care acest lucru se intampla, trebuie sa ne spalam cu apa din abundenta mainile si sa evitam sa ne atingem zona faciala. De asemenea, trebuie sa se administreze imediat dupa atingerea meduzei un antihistaminic, pentru a se diminua manifestarile cutanate care urmeaza sa apara si sa se tamponeze cu prosop zona afectata. Medicul recomanda, de asemenea, sa se aplice pe zona afectata un dermatocorticoid, care se gaseste be baza de spray sau crema. In cazurile grave, aceste manifestari cutanate provocate de atingerea meduzelor se pot trata prin corticoterapie sistemica, prin care se administreaza cortizon oral, injectabil sau prin perfuzii.
Medicii specialisti din cadrul clinicii ne-au declarat faptul ca in ultimul timp s-au prezentat la spital mai multe persoane intepate de meduze. Printre aceste persoane se numara chiar si asistentul-sef al clinicii, care ne-a spus ca se afla in Vama Veche si a fost victima unei meduze trasparente, extrem de mare. „Eram in apa, iar aceasta meduza mi-a intrat fara sa-mi dau seama in sort. Imediat am avut o senzatie de arsura la nivelul zonei, urmata apoi de un eritematos. Cand m-am dezmeticit, erau foarte multe meduze in jurul meu”, ne-a explicat asistentul-sef.
„Manifestarile cutanate produse de atingerea unei meduze au o evolutie severa la persoanele care au avut in trecut si manifestari alergice de tipul dermatite atopice, urticarii, rinite alergice, bronsite alergice, conjunctive alergice si astm bronsic, deoarece acestea se instaleaza imediat, iar evolutia lor este deosebit de grava”, a conchis seful Clinicii de Dermato-Venerice, dr. Nicola Gheorghe.
Coralia POPESCU

Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu