marți, 16 octombrie 2012

Tumora cat o minge de fotbal


http://observator.ro/1410/tumora-cat-o-minge-de-fotbal-1410.html


Tumora cat o minge de fotbal

Tumora cat o minge de fotbal
Ieri, un barbat in varsta de 77 de ani a fost operat, dupa ce prof.dr. Mircea Patrut i-a depistat o formatiune tumorala gigantica.
Medicul a declarat ca pacientul este in afara oricarui pericol.
Medicul Mircea Patrut, seful Clinicii de Chirurgie Cardiovasculara din cadrul Spitalului Judetean de Urgenta Constanta, a devenit celebru dupa ce a operat, la Constanta, pacienti refuzati in alte spitale din tara, dar si din strainatate. Interventia care a produs cea mai mare valva a avut loc anul trecut, in luna noiembrie, cand noul venit in echipa de chirurgi a Spitalului Judetean a avut curajul sa extirpeze o tumora gigant, de 50 de kg, crescuta pe piciorul unei paciente din Bucuresti. Femeia vizitase mai multe clinici din tara si strainatate, dar nu gasise nicaieri un chirurg care sa se incumete la o asemenea interventie.
Profesorul a efectuat, ieri, o noua operatie de mare finete asupra unui pacient in varsta de 77 de ani, care a fost internat, acum o saptamana, cu accident vascular cerebral, fiind paralizat pe-o parte. Bolnavul nu mai putea vorbi si nici nu-si mai putea misca o mana si un picior. Dr. Patrut ne-a declarat ca pacientul prezenta, la internare, si ischemie cu insuficienta circulatorie la unul din membrele pelvine. Medicul chirurg l-a tratat medicamentos, l-a evaluat, si in timpul investigatiilor, a gasit o formatiune tumorala imensa in abdomen, care prindea rinichiul si facea ca bolnavul sa piarda sange pe caile urinare. Din cauza aceasta, pacientul devenise extrem de anemic si, pe langa boala arteriala, vasculara, cerebrala, pe arterele membrelor pelvine au aparut consecinte grave generate de insuficienta circulatorie.
Imediat, chirurgul a inceput investigatiile necesare, a reechilibrat bolnavul, si astfel s-a constatat ca in abdomen exista o formatiune tumorala de marimea unei mingi de fotbal, care prindea rinichiul stang.
Operatia a fost o reusita
Medicul chirurg a hotarat sa-l opereze pe batran de urgenta, ieri, in cadrul operatiei extirpand formatiunea tumorala in intregime, impreuna cu rinichiul, deoarece aceasta se dezvolta din rinichi. Din fericire, operatia a decurs normal. „Operatia a fost o reusita, bolnavul fiind intr-o conditie biologica buna, poate respira singur si, de asemenea, poate vorbi. In momentul de fata, pacientul se afla la Reanimare, dar il vom readuce in clinica, pentru a fi pregatit si pentru alte interventii chirurgicale”, a precizat medicul.
Chirurgul ne-a declarat, dupa operatie, ca „pe parcurs trebuie rezolvate si arterele care duc sangele la cap, mai exact, arterele calotite, si probabil ca o sa-i golim artera, pentru ca sangele sa treaca in cantitate normala spre creier. Procedura va fi urmata de o operatie pe membrul pelvin, pentru a face tot posibilul ca piciorul sa nu fie amputat”.
Saloanele clinicii pe care medicul Mircea Patrut o conduce sunt mereu pline, pacientii cu probleme cardiovasculare lasandu-se, cu toata increderea, pe mana specialistului.
Reparatiile la Clinica de Chirurgie Cardiovasculara se vor termina la toamna
In momentul de fata, Clinica de Chirurgie Cardiovasculara este in santier. Medicul chirurg ne-a precizat faptul ca autoritatile locale, in speta Primaria si Consiliul Judetean Constanta, i-au promis conditii bune si aparatura necesara chirurgiei cardiace. „Eu m-am nascut in Orsova si am venit la Constanta pentru ca stiam ca aici este un teren virgin, unde nu exista nimic si, in plus de asta, mi s-a dat posibilitatea sa fac o clinica noua, sa selectez doctori tineri in echipa”, ne explica dr. Patrut.
In momentul in care clinica va functiona la intreaga capacitate, medicii specialisti vor putea opera un numar mai mare de pacienti, iar asta inseamna ca mai multi bolnavi vor mai avea o sansa la viata. „O sa avem sistem de inregistrare video, cei care vor dori vor putea vedea operatiile cu toate manevrele pe care le facem noi. Cel mai sigur, lucrarile vor fi finalizate in septembrie, cand ii vom da drumul sa functioneze la capacitate maxima”, a conchis seful Clinicii de Chirurgie Cardiovasculara.
Coralia Popescu

Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu