miercuri, 17 octombrie 2012

Trichineloza loveste si vara

http://observator.ro/2480/trichineloza-loveste-si-vara-2480.html


Trichineloza loveste si vara

Un pacient din Navodari a fost internat cu trichineloza la Spitalul de Boli Infectioase.
El consumase carne de porc pe care o cumparase de la un magazin alimentar!
La sfarsitul lunii trecute a fost internat la Spitalul de Boli Infectioase un pacient care sufera de trichineloza. Acesta a ajuns mai intai la urgenta Spitalului Clinic Judetean Constanta cu dureri abdominale, greturi si varsaturi. Medicii chirurgi din cadrul institutiei sanitare au semnalat un abdomen acut si au hotarat sa-l interneze in sectia de Chirurgie. Insa, dupa cateva zile, pacientul a inceput sa acuze dureri de muschi si o eruptie pe piele, iar cadrele medicale l-au transferat de urgenta la Spitalul de Boli Infectioase, unde i s-a pus diagnosticul de trichineloza.
Potrivit purtatorul de cuvant al unitatii sanitare, dr. Carmen Cernat, pacientul este un muncitor de 51 de ani care locuieste in Navodari si a consumat carne de porc de la un magazin alimentar. Din fericire, acesta se afla in afara oricarui pericol, fiind, in continuare, sub supraveghere medicala.
Potrivit medicilor specialisti, trichineloza este o boala parazitara, care apare la porci, dar sunt frecvente imbolnavirile si la om, cu urmari foarte grave, prin consumul de carne de porc infestata. Aceasta boala periculoasa se transmite la om de la rozatoare, prin intermediul porcului, in urma consumarii carnii acestuia. Diagnosticul parazitologic se pune prin examinarea la microscop a mai multor bucati de carne de la animalul sacrificat, prelevate din diferite parti ale corpului, in general din partile bine vascularizate.
Simptomele apar dupa 2-3 saptamani de la consumul carnii infestate, uneori mult mai devreme, sub forma de febra, diaree, stari de voma, dureri musculare, cefalee, manifestari de tip encefalita si miocardita. Formele usoare pot fi suportate pe picioare, dar in unele cazuri boala poate avea un sfarsit tragic. Netratata la timp, boala poate genera complicatii si conduce chiar la deces.
Contactat telefonic, directorul adjunct al Directiei de Sanatate Veterinara, Gheorghe Dinca, ne-a spus ca nu stie daca exista cu adevarat acest caz, deoarece nu a fost anuntat.
Coralia POPESCU

Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu