miercuri, 17 octombrie 2012

Trei interventii chirurgicale riscante, la Judetean

http://observator.ro/2993/trei-interventii-chirurgicale-riscante-la-judetean-2993.html


Trei interventii chirurgicale riscante, la Judetean

Medicii au inlocuit arterele unor pacienti cu unele artificiale.
Alte interventii au fost amanate, in lipsa unor stocuri de sange.

In cursul zilei de ieri, medicii din cadrul Clinicii de Chirurgie Cardio-Vasculara au dus la bun sfarsit trei operatii de inlocuire a arterelor care erau infundate cu altele, artificiale. Din cauza faptului ca arterele erau infundate, sangele nu mai putea ajunge la membrele pelvine. Fiecare operatie a durat circa doua ore si, potrivit medicilor, au fost o reusita, pacientii fiind in afara oricarui pericol.
Primul pacient care a necesitat interventie chirurgicala in cursul diminetii de ieri este un barbat dinConstanta in varsta de 52 de ani. Arterele erau complet infundate si aveau grasimi pe ele. „A trebuit sa le curatam, sa le largim si apoi sa le inlocuim cu altele, artificiale“, ne-a declarat, dupa operatie, seful Clinicii de Chirurgie Cardio-Vasculara”, dr. Mircea Patrut. Ceilalti doi pacienti operati ieri sunt tot din Constanta, unul  avand 60 de ani, iar celalalt, 55 de ani.
Bolile arterelor constau in irigarea deficitara a membrelor. Acestea afecteaza tesuturile de la maini si picioare, fie printr-un proces trombotic, adica prin formarea unor cheaguri de sange care infunda vasul progresiv, fie prin embolie, adica un cheag de sange pornit pe fluxul sanguin, de la inima sau din aorta. Din cauza placilor de aterom, care se desfac, se opreste ori la picioare, ori la nivelul vaselor sanguine renale sau intestinale, infundand artere si creand probleme majore.
Ieri, medicii din cadrul Clinicii de Chirurgie Cardio-Vasculara aveau programate inca trei operatii de extirpare a unor tumori gigantice situate in abdomen, insa acestea nu s-au putut realiza din cauza faptului ca Centrul de Transfuzii Constanta trece printr-o criza puternica de sange. „Pentru cele trei operatii de extirpare a tumorilor aveam nevoie de foarte mult sange. Pacientii vor fi reprogramati atunci cand aceasta criza de sange se va remedia”, ne-a explicat dr. Mircea Patrut.
Coralia POPESCU

Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu