marți, 16 octombrie 2012

Timpul doi al exploziei de la Cernobil?!


http://observator.ro/1369/timpul-doi-al-exploziei-de-la-cernobil-1369.html


Timpul doi al exploziei de la Cernobil?!

Timpul doi al exploziei de la Cernobil?!
Numarul bolnavilor de cancer a crescut ingrijorator.
Zilnic sunt operati cel putin patru bolnavi de cancer.
Dr. Vasile Sarbu atentioneaza ca 80 la suta din cauzele imbolnavirilor sunt generate de factori de mediu si modul de viata.
Din pacate, in Romania, mortalitatea prin cancer este in permanenta evolutie, in sens crescator, iar medicii specialisti sustin ca principalii factori raspunzatori sunt combinarea radiatiilor naturale sau artificiale cu alte efecte daunatoare si substantele chimice ingerate.
Medicii specialisti sustin ca substantele chimice cancerigene sunt naturale: alfatoxina, din contaminarea conservelor cu Aspergillus-Flav care poate provoca cancer hepatic; medicamente precum antimitoticele sau cloramfenicol; culturi din bauturi alcoolice (pot provoca cancer la esofag, adenocarcinom hepatic) si fum de tigara, fum industrial, gaze de esapament care contin hidrocarburi policiclice care dau cancerul bronhiilor; industriale, si anume coloranti (pot provoca cancer la vezica); conservanti si aditive la mezeluri, ca nitriti si nitrozamina daca sunt in cantitati mari sau solventii benzolici care provoaca leucemie.
Boala canceroasa apare ca urmare a diviziunii necontrolate a anumitor celule cu caracteristici aparte, determinand prin urmare aparitia unei mase tumorale. Aceste celule de la care porneste diviziunea necontrolata au denumirea de celule primare. Dintre celulele primare care formeaza tumora se pot desprinde celule care pot intra in circulatie insamantand alte zone, dand nastere unor tumori secundare – metastaze. Celulele tumorilor metastatice pastreaza tipul celulelor primare din tumorile de provenienta.
Tot mai multi tineri, bolnavi de cancer
Numarul persoanelor tinere care se imbolnavesc de cancer este in continua crestere. „Din pacate, ne luptam cu un numar mare de persoane extrem de tinere care trec prin astfel de experiente. Pe masa de operatie ajung zilnic patru sau cinci bolnavi de cancer. Recomand ca bolnavii sa se controleze foarte des la medicii de familie si sa fie foarte vigilenti. Foarte multi pacienti vin si ma intreaba daca a venit timpul doi al exploziei de la Cernobil”, ne-a declarat seful Clinicii de Chirurgie a Spitalului Judetean de UrgentaConstanta, dr. Vasile Sarbu.
Medicul sustine faptul ca cele mai frecvente forme de cancer ataca plamanii, intestinele, stomacul, pancreasul si sanii. Cele mai des intalnite forme de cancer la persoanele tinere sunt leucemia si cancerul de rinichi. Din fericire, acestea sunt rare, iar tratamentul destinat lor a fost imbunatatit foarte mult in ultimii ani.
In cadrul preocuparilor pentru sanatatea populatiei, in tara noastra a fost elaborat un program national complex de combatere si prevenire a cancerului, in care se inscriu masuri educative, de prevenire, de diagnostic precoce si tratament corect. Se acorda o atentie deosebita in actiunile de screening in masa pentru descoperirea formelor incipiente de cancer, a categoriilor de populatie care prin varsta sau expunere la noxe din mediul profesional sau inconjurator (noxe industriale, fumat), sunt susceptibile sa faca mai frecvent anumite forme de cancer.
„Studiile efectuate au demonstrat ca neoplasmul nu este ereditar, dar multe din motivele care stau la baza declansarii unei astfel de boli la persoane tinere pot fi de natura genetica, in timp ce peste 80% din cauzele neoplasmelor la persoanele adulte sunt generate de factorii de mediu si modul de viata”, a incheiat dr. Sarbu.
Coralia Popescu

Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu