miercuri, 17 octombrie 2012

Super-echipamente pentru chirurgia laparoscopica

http://observator.ro/2773/super-echipamente-pentru-chirurgia-laparoscopica-2773.html


Super-echipamente pentru chirurgia laparoscopica

Super-echipamente pentru chirurgia laparoscopica
In Clinica Chirurgie II medicii se scolesc prin operatii virtuale.
In 2008 se implinesc noua ani de cand medicii chirurgi efectueaza transplanturi renale.
In Clinica Chirurgie II din cadrul Spitalului Clinic Judetean de UrgentaConstanta au fost achizitionate recent cateva echipamente performante prin Ministerul Sanatatii Publice, prin Programul de Chirurgie Endoscopica.
Seful Clinicii de Chirurgie II, prof.univ.dr. Vasile Sarbu, ne-a declarat ca printre aparatele achizitionate se numara trei echipamente de chirurgie laparascopica avansata si un echipament pentru instruirea chirurgilor in vederea laparoscopiilor in imagini virtuale ale operatiilor. „Acest aparat este foarte modern, deoarece medicii pot sa mearga intr-o sala si sa imite gesturile pe care le fac in operatiile reale”, a adaugat acesta. De asemenea, in clinica functioneaza echipamente pentru chirurgia cancerelor prin chimiohipertermie cu un aparat brevetat de prof.univ.dr. Vasile Sarbu.
Medicul chirurg ne-a explicat faptul ca acesta este un aparat care introduce lichide la temperaturi inalte in abdomen impreuna cu citostatice si care omoara celulele canceroase care se dezvolta dupa extirparea tumorilor prin cale chirurgicala si celulele care dau metastaza la un an-doi an dupa operatie.
Pentru chirurgia hepatica, Clinica de Chirurgie II dispune de aparate speciale de sectiune a ficatului, un aparat numit Ligasure, in valoare de 50.000 euro, care are proprietatea de sectionare a tesuturilor fara sa produca sangerare si care se foloseste si in chirurgia cancerului intestinului gros. „Recent am efectuat cateva operatii moderne de hernie hiatala la bolnavii care au reflux al sucului gastric, pe care le efectuam pe cale laparascopica, fara sa taiem pacientii”, ne-a precizat seful clinicii.
Sectia este autorizata de mai multi ani pentru transplanturi renale
Clinicii de Chirurgie II i se adreseaza, in continuare, persoane care au nevoie de transplant renal si de pancreas sau de celule pancreatice in diabet. Transplantul renal consta in inlocuirea pe cale chirurgicala a rinichilor bolnavi cu un rinichi sanatos prelevat de la un donator, iar rinichiul sanatos preia functiile celui nefunctional. Medicul chirurg plaseaza noul rinichi in abdomen si il ataseaza la artera, care aduce sange oxigenat, la vena care transporta sangele cu dioxid de carbon de la rinichi si la uretera care transporta urina de la rinichi la vezica urinara.
„Clinica noastra este autorizata de mai multi ani pentru transplanturi renale, iar aceste autorizatii au fost reinnoite. Din pacate, exista oameni care nu iubesc dezvoltarea medicinei constantene si care considera ca aceasta clinica nu ar fi autorizata pentru astfel de operatii, lucru care nu este adevarat. Transplanturile le facem cu succes, chiar daca sunt unii bolnavi care au afectiuni grave si supravietuiesc transplantului dar, dupa o vreme, se poate intampla sa decedeze; asta nu inseamna ca transplantarea nu au fost facuta conform standardelor”, a adaugat dr. Sarbu.
Noi programe nationale pentru dotari
In 2008 se implinesc noua ani de cand medicii chirurgi din cadrul Clinicii de Chirurgie II efectueaza transplanturi de rinichi si, mai mult decat atat, acestia fac parte din conducerea Agentiei Nationale de Transplanturi de Rinichi. De asemenea, seful clinicii este presedintele ales al Societatii Romane de Chirurgie. „Din aceasta cauza am o responsabilitate morala pentru dezvoltarea chirurgiei romanesti in ansamblu si a chirurgiei in Constanta”, adauga medicul.
Seful Clinicii de Chirurgie II are in proiect sa realizeze noi programe nationale, prin intermediul Ministerului Sanatatii, pentru a dota toate clinicile cu noi materiale de suturi, si anume cu celebrele plase care se pun in hernii sau mese din materiale artificiale. „Pentru ca tesuturile umane uneori nu rezista post-operator si de ani de zile in blocurile operatorii se foloseste ca material de sudura un nylon comercial, o sa trecem la fire de suturi performante. Acestea se folosesc in prezent in anumite operatii, precum transplanturi, sau in chirurgia vasculara”, a conchis prof.univ.dr. Vasile Sarbu.
Coralia POPESCU

Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu