marți, 16 octombrie 2012

Seringi si prezervative gratuite pe plaja din Vama Veche

http://observator.ro/1618/seringi-si-prezervative-gratuite-pe-plaja-din-vama-veche-1618.html


Seringi si prezervative gratuite pe plaja din Vama Veche

Seringi si prezervative gratuite pe plaja din Vama Veche
In aceasta vara, pe plaja de la Vama Veche se organizeaza campania  „Deschide ochii! Fara riscuri in plus!“.
Obiectivul proiectului – reducerea riscurilor asociate consumului de droguri.
Campania „Deschide ochii! Fara riscuri in plus!” se adreseaza celor aproximativ 5.000 de tineri care se estimeaza ca isi vor petrece vacanta pe litoralul Marii Negre, in plaja de la Vama Veche, intre 14 iulie si 18 august. Locatia a fost aleasa deoarece aici vin foarte multi tineri care experimenteaza consumul de droguri si carora nu le raman prea multi bani pentru cazare. Campania consta in activitati de informare si constientizare asupra riscurilor asociate consumului de droguri (hepatite, HIV-SIDA, supradoze, coma alcoolica etc.). Activitatile se vor desfasura in doua puncte de informare din Vama Veche, langa terasa Expirat si motelul La John, corturile fiind inscriptionate specific, asezate vizibil si cu acces facil.
Echipa de implementare a campaniei va fi compusa din 30 de specialisti si voluntari, care vor distribui, timp de o luna, seringi de unica folosinta, 2.500 prezervative si materiale de informare asupra riscurilor consumului de droguri. Acestia vor lucra cate sase ore pe zi, programul fiind intre 9.00-12-00 si 15.00-18.00. In unele week-end-uri echipa se va dubla, fapt care va permite o intensificare a activitatilor. Specialistii, care sunt medici, psihologi si asistenti sociali, vor reprezenta atat Agentia Nationala Antidrog, cat si organizatiile neguvernamentale care activeaza in acest domeniu. Acestia au experienta in lucrul cu consumatorii de droguri si vor asigura, pe langa actiuni de informare si discutii libere de la egal la egal, cu mesaj obiectiv si nemoralizator, si consultatii medicale generale sau consilieri psihologice si sociale.

Tinerii intre 14-29 de ani, predispusi la consum de droguri
Presedintele Agentiei Nationale Antidrog, Pavel Abraham, a afirmat ieri, in cadrul unei conferinte de presa, ca „tinerii trebuie sa constientizeze la ce se expun atunci cand consuma droguri, mai ales ca segmentul de varsta cel mai expus la risc este intre 15 si 29 de ani. La sfarsitul lunii trecute s-a facut un sondaj din care reiese ca, fata de 2004, in acest an s-a inregistrat o crestere la consumul de heroina. Speram ca aceasta campanie va fi eficienta, deoarece vrem sa-i ajutam pe cei care au cazut in patima consumului de droguri”.
La fel ca si in anul trecut, Campania „Deschide ochii! Fara riscuri in plus!” va promova si cooperarea internationala, experienta comuna servind drept temei pentru parteneriatul transfrontalier cu National Centre for Addictions din Bulgaria, demers sprijinit de organizatia Brigada Internationala Antidrog. Practic, timp de cate o saptamana, in Vama Veche si apoi pe plajele litoralului bulgaresc, echipe mixte, formate din sase specialisti romani si bulgari, vor promova servicii pentru combaterea consumului de droguri.
Coralia POPESCU

Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu