miercuri, 17 octombrie 2012

Scapati de carii

http://observator.ro/2579/scapati-de-carii-2579.html


Scapati de carii

Scapati de carii
Pentru ca dintii sa reziste cat mai mult timp trebuie sa se evite cariile si, nu in ultimul rand, afectiunile gingiilor.
O vizita o data la sase luni la medic conduce la o dantura sanatoasa
Ingrijirea corecta a dintilor presupune o buna igiena dentara si vizite regulate la dentist.
Caria dentara reprezinta principala cauza de pierdere a dintilor. Aceasta incepe in smalt si, pe masura ce creste in dimensiune si se apropie de nerv, incep sa apara durerile. Daca pacientul nu se prezinta la medicul stomatolog imediat se ajunge la infectia pulpei dentare, care poate duce la abces dentar. Acesta se caracterizeaza prin durere, umflarea zonei respective si stare febrila. Din cauza faptului ca infectia s-a extins in toata zona, dintele nu mai poate fi salvat si se recurge la extragerea acestuia.
„Stomatologia moderna face minuni cu dintii nostri cu ajutorul plombelor, dintilor falsi, coroanelor si a multor alte metode. Daca dorim sa avem dinti sanatosi, curati si frumosi, sa fim scutiti de dureri sau de afectiuni ale gingiilor sau alte probleme de acest gen, totul depinde de noi. Insa, inainte de toate, trebuie sa intelegem structura dintilor si modul lor de crestere”, ne-a explicat prof.univ.dr. Corneliu Amariei, decanul Facultatii de Medicina Dentara.
O ingrijire corecta a dintilor necesita trei aspecte principale, si anume: un periaj de doua ori pe zi, o alimentatie sanatoasa si, nu in ultimul rand, folosirea unei paste de dinti care sa contina fluor, deoarece acesta intareste smaltul si dentina. Un periaj de doua ori pe zi inseamna sa ne spalam pe dinti in fiecare dimineata si seara intre trei si cinci minute, cu miscari verticale, iar o alimentatie sanatoasa consta in consumarea de fructe si legume si excluderea dulciurilor lipicioase. „Mancarurile dulci incurajeaza inmultirea germenilor si atacurile acide. Gustarile dulci si mesele principale mentin concentratia de zahar din gura, agravand lucrurile. Pentru sanatatea dintilor, dar si pentru sanatatea tubului digestiv si a intregului organism este recomandat, intre mese, consumul de fructe, nu de dulciuri”, a continuat prof.univ.dr. Corneliu Amariei.
Periajul si ata dentara ne scapa de carii
Una din localizarile cele mai frecvente ale cariilor este pe suprafetele care vin in contact cu dintii vecini. Cauzele principale ale formarii cariilor sunt structura dintelui si dificultatea curatarii acestora. „Un control la stomatolog o data la sase luni ne poate salva de eventualele dureri. Mai mult decat atat, trebuie sa curatam temeinic dintii atat prin periaj, cat si cu ajutorul unei ate dentare cu ceara”, a adaugat medicul specialist.
Ata dentara este un fir ceruit care se tine intre degete si se strecoara intre dinti si pe suprafata acestora, pentru a indeparta tartrul, resturile de mancare si multe alte impuritati. Curatarea insotita de perierea dintilor este benefica, dar, efectuata incorect, face mai mult rau decat bine.
„Eu consider ca dintii frumosi sunt o emblema pentru fiecare persoana in parte. In acest sens, cred ca trebuie retinute urmatoarele recomandari: periajul dintilor trebuie efectuat dupa fiecare masa; evitati apa de la robinet; folositi apa plata; folositi in fiecare zi cel putin doua paste de dinti cu principii active diferite, pentru a “deruta acizii”; schimbati periile de dinti cel mult o data la trei luni”, a conchis prof.univ.dr. Corneliu Amariei.
Coralia POPESCU

Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu