miercuri, 17 octombrie 2012

Sanatate sponsorizata


http://observator.ro/2339/sanatate-sponsorizata-2339.html


Sanatate sponsorizata

Programele nationale de sanatate vor beneficia de sponsorizari si donatii.
Pana in prezent, acestea puteau fi finantate numai din fonduri bugetare.
Programele nationale de sanatate puteau fi, pana la ora actuala, finantate din bugetul de stat, din veniturile proprii ale Ministerului Sanatatii Publice, din bugetul Fondului national unic de asigurari sociale de sanatate si prin transferuri din bugetul Ministerului Sanatatii Publice catre bugetul Fondului national unic de asigurari sociale de sanatate.
Potrivit unei hotarari adoptate de Guvern, care modifica si completeaza HG nr. 357/2008 pentru aprobarea programelor nationale de sanatate in anul 2008, programele nationale de sanatate pot fi finantate inclusiv prin donatii si sponsorizari.
Potrivit actului normativ, programele nationale de sanatate prevazute in HG nr. 357/2008 reprezinta un ansamblu de actiuni multianuale, organizate in scopul evaluarii, prevenirii, tratamentului si controlului bolilor cu impact major asupra starii de sanatate a populatiei.
Hotararea stabileste un pret de decontare atat pentru medicamente, cat si pentru materialele sanitare, dispozitivele medicale si alte produse acordate pacientilor in cadrul programelor nationale de sanatate.
Astfel, medicamentele, materialele sanitare, dispozitivele medicale eliberate prin farmaciile cu circuit deschis, aflate in relatie contractuala cu casele de asigurari de sanatate, care se acorda bolnavilor si pacientilor cuprinsi in programele nationale de sanatate sunt suportate la nivelul pretului de decontare, aprobat prin Ordin al ministrului Sanatatii Publice, respectiv pretul de vanzare cu amanuntul maximal cu TVA inclus, reprezentand tariful maximal stabilit pentru acestea. Prescrierea medicamentelor in ambulatoriu se face utilizand denumirea comerciala.
Totodata, hotararea prevede ca medicamentele, materialele sanitare, dispozitivele medicale utilizate in unitatile sanitare cu paturi, pe perioada spitalizarii, pot fi achizitionate de catre bolnavii si pacientii cuprinsi in cadrul programelor nationale de sanatate la un pret care nu poate depasi pretul de decontare aprobat prin Ordin al ministrului Sanatatii Publice.
Sumele necesare pentru asigurarea testelor de automonitorizare a glicemiei bolnavilor cu diabet zaharat insulinodependent se asigura prin transferuri din veniturile MSP catre bugetul Fondului national unic de asigurari sociale de sanatate.
Testele se elibereaza prin farmaciile cu circuit deschis, in baza actelor aditionale la contractele pentru furnizarea medicamente cu si fara contributie personala in tratamentul ambulatoriu, incheiate de casele de asigurari de sanatate cu farmaciile.
Coralia POPESCU

Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu