marți, 16 octombrie 2012

Reducerile au luat-o inaintea legii

http://observator.ro/1667/reducerile-au-luat-o-inaintea-legii-1667.html


Reducerile au luat-o inaintea legii

Reducerile au luat-o inaintea legii
La 1 august incepe, oficial, perioada de soldare, hainele din colectia primavara-vara putand fi achizitionate la preturi mai mici.
In ciuda legislatiei extrem de clare, majoritatea magazinelor afiseaza deja, de cateva saptamani bune, reduceri importante.
Desi legislatia in vigoare prevede in mod expres intervalele de timp in care se pot face reduceri de preturi, majoritatea comerciantilor o iau inaintea legii si afiseaza reduceri inca de acum cateva saptamani. Magazinele din mall-uri sau de aiurea au deja afise mari in care cumparatorii sunt informati despre reduceri care pot ajunge chiar si la 70% din pretul initial. Nu prea mai tine nimeni cont de notificarile care ar trebui facute la autoritatile locale inainte de inceperea perioadei de soldare si toti se bazeaza doar pe clienti pentru a-si vinde marfa ramasa in stoc. Contabil, acesti comercianti se afla intr-o incurcatura, deoarece – macar teoretic – marfa intra cu un pret si este vanduta in pierdere. Exista doua variante: adaosul comercial este atat de mare incat se poate ajunge la reduceri de pana la 70%, sau marfa este „la negru“, caz in care nu prea mai conteaza pretul de intrare.
Pot fi supuse operatiunilor de soldare numai produsele nealimentare a caror desfacere are caracter sezonier. In aceasta categorie se incadreaza grupe de produse cum ar fi: confectii, pielarie, tricotaje, incaltaminte, articole de sport-turism, cosmetice, marochinarie, mobila, aparate de incalzire si climatizare si alte produse similare.
Produsele propuse pentru soldare trebuie sa fie achitate furnizorului de catre comerciant cu cel putin 30 de zile inainte de data la care incep reducerile. „Conform dispozitiilor legale, marfurile care fac obiectul soldarii trebuie depozitate separat si vandute in raioane sau spatii special amenajate si, de asemenea, trebuie inscriptionat pretul vechi si nou”, ne-a declarat Rodica Mocanu, inspector si purtator de cuvant la Oficiul Judetean pentru Protectia Consumatorilor Constanta.
Orice anunt trebuie sa specifice data de debut a vanzarii de soldare
Purtatorul de cuvant al OPC a specificat faptul ca este interzis sa se anunte o vanzare de soldare in alte cazuri si conditii decat cele prevazute de legile normative in vigoare. „Orice anunt sau alta forma de publicitate privind soldarea trebuie sa specifice obligatoriu data de debut a vanzarii de soldare si durata acesteia, precum si sortimentul de marfuri supus soldarii, in cazul in care operatiunea de soldare nu se refera la totalitatea produselor din structura de vanzare”, a specificat Mocanu.
Toate documentele justificative legale care atesta veridicitatea pretului de referinta trebuie sa fie pastrate, pentru a putea fi prezentate, ori de cate ori este nevoie, organelor de control abilitate. „Efectuarea de vanzari de soldare fara notificare, neconstituirea stocului de marfuri pentru soldari si nerespectarea perioadelor de soldari, utilizarea denumirii soldare/solduri/soldari sau sinonimelor acesteia, in cazuri in care aceasta nu are legatura cu o operatiune de soldare asa cum e definita de OG nr. 99/2000 privind comercializarea produselor si serviciilor de piata, aprobata prin Legea nr. 650/2002, constituie contraventii si se sanctioneaza cu amenzi de la 20 la 100 milioane lei”, a conchis purtatorul de cuvant al Oficiului Judetean pentru Protectia Consumatorilor Constanta.
Perioada de soldare se va incheia pe data de 31 octombrie 2008.
Coralia POPESCU

Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu