miercuri, 17 octombrie 2012

Programarile la radioscopii s-au facut pana la sfarsitul anului

http://observator.ro/2939/programarile-la-radioscopii-s-au-facut-pana-la-sfarsitul-anului-2939.html


Programarile la radioscopii s-au facut pana la sfarsitul anului

Programarile pentru radioscopii si radiografii la fisierul din cadrul Policlinicii 1 al Spitalului Clinic Judetean de Urgenta Constanta s-au facut pana la sfarsitul anului, iar persoanele care intr-adevar au nevoie de astfel de investigatii nu pot merge decat la Policlinica cu Plata, unde sunt nevoiti sa plateasca 20 RON, iar rezultatul se da pe loc.
Directorul medical al Spitalului Clinic Judetean de Urgenta Constanta, dr. Bogdan Campineanu, ne-a declarat ca s-a ajuns la aceasta situatie din cauza solicitarilor numeroase din ultimul timp. Mai mult decat atat, aparatul cu care se efectueaza radioscopiile are probleme tehnice, iar medicii spera ca vor fi rezolvate in cel mai scurt timp. Dan N., din Constanta, ne-a povestit ca de la inceputul lunii iulie incepuse sa acuze dureri la stomac si s-a hotarat sa mearga la un control, la medicul de familie. „Medicul de familie mi-a dat o trimitere pentru a face o radioscopie gastro-intestinala la Policlinica 1 a Spitalului Clinic Judetean de Urgenta. Aici insa m-au programat de-abia peste o luna, adica tocmai in septembrie. Avand nevoie urgenta de o astfel de investigatie, am ales sa merg la Policlinica CFR, unde m-au programat pentru luna august”, a explicat acesta.
Mai mult decat atat, si Policlinica CFR se confrunta cu o avalansa de programari pentru radioscopii, acestea fiind pana in luna octombrie. Persoanele care nu au trimitere de la medicul de familie trebuie sa plateasca 50 RON. De la radiografii pentru maini si picioare pana la radioscopii pulmonare, gastro-intestinale si alte investigatii radiologice complexe, bolnavii trebuie sa suporte contravaloarea lor.
Radioscopia este o examinare pe un ecran fluorescent a unui organ cu ajutorul radiatiilor X. Iradierea nu este recomandata tinerilor, in general, fiindca acestia se afla in perioada de crestere, iar iradierea le poate influenta dezvoltarea, prin afectarea unor organe sensibile la raze X, asa cum sunt glanda tiroida, glanda hipofiza, pituitara, gonadele, ovarele, globii oculari.
Coralia POPESCU

Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu