miercuri, 17 octombrie 2012

Ochii, oglinda… trupului


http://observator.ro/2309/ochii-oglinda-trupului-2-2309.html

Ochii, oglinda… trupului

Expunerea prelungita la soare poate provoca o serie de neplaceri.
Medicii specialisti avertizeaza ca ochii pot fi afectati serios de radiatiile solare puternice.
Protectia ochilor este singura solutie pentru ca ochii sa nu aiba de suferit. Persoanele cele mai predispuse la asemenea neplaceri sunt cei care lucreaza in aer liber si tinerii care si nu isi achizitioneaza ochelari de soare sau de protectie. „Expunerile indelungate la soare pot afecta in primul rand corneea”, ne-a explicat medicul oftalmolog dr. Ozana Poenaru.
Persoanele care se incadreaza in aceasta categorie, dar nu numai, trebuie sa mearga lunar sau de cel mult de doua ori pe luna la un control la medicul de familie si apoi sa apeleze cu incredere la un medic oftalmolog pentru a face tot posibilul sa ocoleasca problemele de vedere. In cadrul unui control la un medic specialist puteti primi pliante care contin pasii pe care trebuie sa-i urmati pentru o protectie solara impecabila.
Cataracta, o boala frecventa a ochilor
In alta ordine de idei, expunerile prelungite la soare pot determina aparitia cataractei si nu in ultimul rand, pot afecta corneea. Aceasta este o membrana transparenta care se gaseste in partea superioara a ochiului. Cataracta este o boala de ochi caracterizata prin opacitatea cristalinului si care poate duce la pierderea partiala sau, mai grava, totala a ochiului.
Medicul oftalmolog recomanda o serie de masuri pe care persoanele care isi petrec cel mai mare timp al zilei in soare le pot lua pentru a evita neplacerile cauzate de radiatiile solare puternice. In primul rand, acestia trebuie sa poarte ochelari de soare, care trebuie alesi cu mare atentie. Decat sa iti cumperi o pereche de ochelari de la o taraba, care sa coste putin, dar utilizarea lor sa cauzeze puternic sanatatii, mai bine scoti din buzunar o suma mai mare de bani, dar macar sti ca te protejezi de eventualele neplaceri cauzate de razele soarelui.
De asemenea, medicul specialist recomanda ca inainte de cumpararea ochelarilor sa se aiba in evidenta verificarea cu atentie a lentilelelor, pentru a nu fi zgariate, sau mai rau, crapate.
„Odata cu venirea verii, tinerii isi petrec majoritatea timpului pe plaja, expunandu-se la orele cele mai nepotrivite la soare si astfel risca ca ochii sa fie afectati serios de razele puternice ale acestuia”, a conchis medicul oftalmolog.
Coralia POPESCU

Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu