marți, 16 octombrie 2012

Obstetrica-Ginecologia, “Cenusareasa” Spitalului Judetean


Obstetrica-Ginecologia, “Cenusareasa” Spitalului Judetean

Obstetrica-Ginecologia, “Cenusareasa” Spitalului Judetean
Aparatele de anestezie din salile de operatii ale clinicii au 20 de ani, iar unicul ecograf are 10 ani.
Seful clinicii spune ca nu s-au mai facut reparatii de cativa ani.
Managerul spitalului il contrazice, sustinand ca aparatele vor veni, iar reparatiile… se vor face.

Seful Clinicii de Obstetrica-Ginecologie sustine faptul ca nu s-au mai facut de foarte mult timp reparatii in aceasta sectie, clinica aratand jalnic. Medicii ginecologi au nevoie urgenta de inlocuirea truselor vechi laparascopice cu altele noi. In plus, saloanele arata ca dupa un bombardament, peretii crapati fiind un real pericol pentru pacientele internate in sectie, acestia putand sa cada oricand, la cea mai mica zdruncinatura.
„Clinica are nevoie de dotari noi; noi asteptam in continuare ca cineva sa-si dea seama ca sectia functioneaza extrem de greu in asemenea conditii. De asemenea, partea igienica este deosebit de deficitara”, ne-a declarat, suparat, seful Clinicii de Obstetrica-Ginecologie, dr. Lazar Irimiea.
In prezent, medicii ginecologi se folosesc de singurul ecograf care se afla in dotarea clinicii, si acesta avand o uzura de zece ani. Iar in ceea ce priveste aparatul de anestezie, acesta este defect de doi ani. „Aparatura de anestezie din salile de operatie are o vechime de peste 20 ani, iar defectiunile sunt frecvente. La fel si instrumentarul folosit, este vechi tot de 20 de ani. Bolnavii internati la noi sunt discriminati deoarece nici o alta clinica din Spitalul Judetean de Urgenta Constanta nu arata in halul acesta”, a declarat dr. Irimiea.
Managerul Spitalului Judetean este de o cu totul alta parere decat medicul sef de sectie care se loveste zilnic de absenta unor aparate absolut necesare si de saloanele mizere in care sunt internate pacientele. Conf. univ. dr. Ioan Tiberiu Tofolean il contrazice pe dr. Lazar Irimiea, declarand ca „nu este singura sectie care nu a fost renovata, insa nu putem transforma spitalul intr-un santier. Va urma si Clinica de Obstetrica-Ginecologie sa fie renovata, aceasta fiind prinsa in planul de renovare al Spitalului Judetean de Urgenta Constanta”. De asemenea, directorul general al institutiei spitalicesti a subliniat faptul ca “sectia de Obstetrica-Ginecologie a primit aparatura noua, insa dr. Lazar Irimiea nu doreste sa o foloseasca. In curand, sectia va primi si un aparat de anestezie”, a conchis managerul.
Sectia este nereconditionata
Un alt motiv pentru care pacientele internate in aceasta clinica sunt nemultumite este faptul ca sectia nu este reconditionata, incepand de la bai si pana la dotarea salilor de operatie. „Conditiile din saloane sunt mizere, caldura ne doboara. Nu avem alta solutie decat sa stam cu geamurile deschise, altfel ne sufocam. Nu ni se ofera nici macar o sticla cu apa“, se plange o pacienta internata.
In plus, si trusa laparoscopica, atat de necesara in ginecologie, este defecta de cativa ani. Investigatiile laparoscopice sunt efectuate de catre medicii specialisti pentru investigatii in cazul in care pacienta se confrunta cu dureri pelviene, are o problema de fertilitate sau este suspectata de endometrioza (se defineste prin prezenta unui tesut asemanator mucoasei uterine in afara localizarii sale normale, cel mai adesea in trompele uterine, ovare sau la nivelul tesuturilor pelvine).

A crescut numarul de avorturi
Medicii ginecologi se confrunta destul de des cu paciente care vor sa-si faca o intrerupere de sarcina si apeleaza la serviciile Clinicii de Obstetrica-Ginecologie deoarece pretul unei astfel de interventii este mult mai mic decat cel practicat intr-un cabinet particular. Aproape zilnic medicii intervin pentru intreruperi de sarcina, cele mai dese cazuri find intalnite la paciete sarace, cu multi copii, pentru care un nou-nascut poate constitui o adevarata corvoada. „Din punctul meu de vedere, avortul este o crima, deoarece la 18 zile de la conceptie, incepe sa ii bata inima copilului. Orice fiinta merita sa traiasca”, este de parere medicul sef de sectie.
Un avort este un moment dureros pentru o femeie. Femeia pierde o bucata de suflet si de trup. Medicul recomanda cateva zile de repaus pentru a-si reveni complet.
Coralia Popescu

Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu