marți, 16 octombrie 2012

O alimentatie sanatoasa va poate feri de diabet

http://observator.ro/1574/o-alimentatie-sanatoasa-va-poate-feri-de-diabet-1574.html


O alimentatie sanatoasa va poate feri de diabet

O alimentatie sanatoasa va poate feri de diabet
Stop diabetului!
Medicii diabetologici avertizeaza ca diabetul este o problema care trebuie luata in serios.
In urma Programului de Evaluare a Starii de Sanatate, numarul de persoane descoperite cu diabet in judetul Constanta a fost de doua ori mai mare.
Pana la inceperea Programului de Evaluare a Starii de Sanatate,  Clinica de Diabet, Nutritie si Boli Metabolice din cadrul Spitalului Judetean de Urgenta Constanta avea in evidenta aproape 13.000 pacienti. Inca nu s-a incheiat evaluarea dupa terminarea acestui program, insa in fiecare luna numarul de persoane descoperite si care au intrat in evidenta cu diabet a fost de doua ori mai mare decat in lunile corespondente din anii precedenti.
„Ne asteptam sa mai vina in evidenta pacienti, pentru ca nu toti cei care au facut analizele din cadrul programului s-au si prezentat la cabinele de specialitate. De asemenea, sunt foarte multe persoane, atat asigurate, cat si neasigurate care nu s-au prezentat inca sa-si faca investigatiile incluse in acest program”, ne-a declarat seful Clinicii de Diabet, Nutritie si Boli Metabolice, Doina Catrinoiu.
A crescut numarul copiilor bolnavi de diabet
Incidenta diabetului in Romania era sub media incidentei in Europa, dar asta si din cauza faptului ca multi pacienti nu intrasera in evidenta, pentru ca, nefacandu-si analizele necesare, nu aveau cum afla ca sufera de aceasta maladie. „Acum, dupa evaluarea acestui program, se pare ca a crescut si in Romania incidenta si, din pacate,   s-au descoperit foarte multi copii cu diabet zaharat de tip 2, ceea ce pana acum era o exceptie, dar asta in primul rand din cauza faptului ca alimentatia a fost deviata catre consumul crescut de glucide si lipide, care se asociaza cu obezitatea. Pe de alta parte, se adauga stresul si, nu in ultimul rand, lipsa de efort fizic. De pilda, in scoli orele de educatie fizica au ajuns sa fie inlocuite de orice alta activitate”, a adaugat dr. Catrinoiu.
Diabetul zaharat de tip 2 (insulino-independent) este o boala endocrina caracterizata prin anomalii metabolice, in special ale metabolismul glucidic.
Planuri de alimentatie rationala pentru populatie
Ministerul Sanatatii si Comisia Nationala de Diabet au luat masuri drastice pentru a se evita cresterea numarului de copii care sufera de aceasta maladie. Una dintre aceste masuri a fost interzicea mancarurilor de tip fast-food in scoli – un mare pas inainte catre o alimentatie sanatoasa. De asemenea, Ministerul Sanatatii si Comisia Nationala de Diabet au in vedere elaborarea unor planuri de alimentatie rationala pentru populatie, care vor fi la dispozitia tuturor celor interesati, explicand ce ar trebui sa faca o persoana pentru a preveni atat castigul ponderal, cat si aparitia precoce a diabetului de tip 2. De asemenea, si Comisia Europeana se implica foarte mult pentru o alimentatie sanatoasa a copiilor. Aceasta va aloca anual 90 de milioane de euro din fonduri europene pentru aplicarea unui sistem prin care elevii sa beneficieze, in mod gratuit, de fructe si legume.
„Toate masurile de implementare care se fac in randul populatiei dau rezultate la mult timp dupa perioada pe care noi ne-am dori-o. In diabet lucrul cel mai usor de facut este sa previi, pentru ca boala, odata instalata, fiind o boala cronica, poate fi controlata, dar nu putem vindeca pacientul de diabet”, a explicat aceasta.
Obezitatea, o cauza frecventa a diabetului
In general, la persoanele cu o educatie sanitara deficitara este extrem de greu sa implementezi aceste masuri. Din cauza aceasta, atat medicii diabetologi, cat si Comisia Nationala de Diabet au nevoie de eforturi concentrate si de la alte ministere, cum ar fi Ministerul Muncii sau Ministerul Invatamantului, care s-ar putea alatura pentru a pune in aplicare anumite programe, atat pentru tineri si adolescenti, cat si pentru persoanele in varsta.
„Din fericire, tinerii din ziua de azi sunt din ce in ce mai preocupati de greutate. Iar atunci cand exista o motivatie orice persoana este dispusa sa faca anumite eforturi pentru a-si rezolva problemele. Si, cum problema greutatii este una spinoasa, un stil de viata sanatos este o modalitate de a-i convinge sa aiba si o alimentatie sanatoasa, si astfel vor preveni aparitia diabetului”, a conchis seful Clinicii de Diabet, Nutritie si Boli Metabolice.
Coralia POPESCU

Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu