marți, 16 octombrie 2012

Noua lista de medicamente gratuite si compensate


http://observator.ro/1495/noua-lista-de-medicamente-gratuite-si-compensate-1495.html


Noua lista de medicamente gratuite si compensate

Noua lista de medicamente gratuite si compensate
Pe 15 iulie va intra in vigoare noua lista demedicamente compensatesi gratuite.
Ca element de noutate, lista va cuprinde si medicamente pentru boli rare, cum ar fi talasemia si hemofilia.
Peste doar cateva zile, noua lista de medicamente gratuite si compensate va intra in vigoare si va reprezenta documentul dupa care farmacistii vor onora presciptiile medicale.
Pentru a creste accesul oricarei persoane la medicamente, lista A va contine numai medicamente ieftine, compensate cu 90 la suta. O parte dintre medicamentele scumpe de pe lista B, care valoreaza intre cinci si zece milioane de lei, vor fi trecute pe lista C, unde compensarea va fi de 100 la suta.
„Nici un medicament nu va aparea pe lista daca nu este insotit de protocol terapeutic“, a precizat directorul adjunct al Casei Judetene de Asigurari de Sanatate, dr. Mihaela Vranceanu.
Aceste protocoale terapeutice vor specifica ce criterii medicale trebuie sa indeplineasca un pacient pentru a putea beneficia de un medicament gratuit sau compensat.
Pe lista compensatelor si a gratuitelor se vor afla si medicamente pentru boli rare, cum ar fi hemofilia sau talasemia. Hemofilia este o boala hematologica genetica, cu precadere la barbati, iar talasemia este o boala genetica  a sangelui in care organismul produce prea putina hemoglobina (celule rosii).
Directorul adjunct al Casei Judetene de Asigurari de Sanatate a mai declarat ca, datorita programului informatic pe care medicii de familie l-au primit, se va verifica modul cum se face prescrierea retetelor, pentru a se evita, astfel, prescrierea fara motive intemeiate.
Coralia Popescu

Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu