miercuri, 17 octombrie 2012

Ne doboara canicula – 11 lesinuri pe strada, din cauza caldurii

http://observator.ro/2863/ne-doboara-canicula-11-lesinuri-pe-strada-din-cauza-caldurii-2863.html


Ne doboara canicula – 11 lesinuri pe strada, din cauza caldurii

Ne doboara canicula – 11 lesinuri pe strada, din cauza caldurii
Medicii avertizeaza asupra pericolului pe care temperaturile ridicate il au asupra varstnicilor, copiilor si cardiacilor.
Valul de caldura nefiresc pentru jumatatea lunii august a facut primele victime laConstanta. Ieri la amiaza se inregistrau 34 de grade Celsius la umbra, in vreme ce, la nivelul asfaltului, in plin soare, s-au resimtit vreo 45 de grade. Cei care au ignorat sfaturile medicilor, de a nu iesi din case la orele amiezii, au simtit canicula pe propria piele, iar cei mai putin rezistenti au ajuns pacienti ai medicilor de la Ambulanta.
Potrivit directorului adjunct alServiciul de AmbulantaConstanta, dr. Aura Broasca, cele mai multe persoane care au lesinat pe strada sunt in varsta si cu afectiuni cardiace. Din fericire, persoanele care au suferit lipotimii si-au revenit dupa interventia medicilor de pe salvare, fara sa mai fie nevoie de internare in spital.
In cazul lipotimiilor sau starilor de lesin nu se pierd complet functiile vitale, in schimb starea de letargie dureaza foarte mult. Fata bolnavului pastreaza o oarecare culoare, se percep usoare respiratii, iar bataile inimii sunt usoare si rare. Primul ajutor consta in restabilirea respiratiei si a functiilor cardio-circulatorii. Mai exact, se face de urgenta respiratie gura la gura si se apasa usor zona inimii. Cea mai buna metoda este cu trei respiratii gura la gura si 12 pulsatii pe inima. Imediat dupa aceste procedee bolnavul trebuie dus de urgenta la spital.
Pentru a se evita astfel de accidente medicii recomanda sa se evite, pe cat posibil, expunerea la soare intre orele 11.00-18.00, sa se poarte palarii de soare, haine lejere si ample, din fibre naturale, in culori deschise, dusuri caldute, fara a va sterge de apa, si trei litri de lichide zilnic, fara a astepta sa apara senzatia de sete, si, nu in ultimul rand, sa consumarea a cat mai multor fructe si legume proaspete.
De asemenea, trebuie sa evitati sa consumati alcool, inclusiv bere sau vin, deoarece acesta favorizeaza deshidratarea si diminueaza capacitatea de lupta a organismului impotriva caldurii, si bauturi cu un continut ridicat de cofeina (cafea, ceai, cola) sau zahar (sucuri racoritoare carbogazoase) deoarece sunt diureice.
Recomandari pentru persoanele varstnice
Pentru prevenirea aparitiei de imbolnaviri in cazul copiilor, medicii recomanda ca acestia sa fie imbracati lejer, cu hainute din materiale vegetale comode, sa nu fie scosi din casa decat in afara intervalului orar 11.00 -17.00, iar femeile care alapteaza trebuie sa se hidrateze corespunzator, cu apa plata sau apa cu proprietati organoleptice corespunzatoare, ceai slab indulcit, sucuri naturale de fructe facute in casa, fara conservanti.
Persoanele varstnice si cu afectiuni cronice trebuie sa evite circulatia in perioadele de varf ale caniculei, sau, daca este absolut necesar, se va folosi imbracaminte usoara din materiale vegetale, precum si palaria de protectie pe cap. Este foarte util ca in aceste perioade persoanele cu afectiuni cronice, cardio-vasculare, hepatice, renale, pulmonare, de circulatie, mentale sau cu hipertensiune sa consulte medicul curant, in vederea adaptarii schemei terapeutice la conditiile existente.
Coralia POPESCU

Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu