marți, 16 octombrie 2012

Medicamentele nu se scumpesc


http://observator.ro/1172/medicamentele-nu-se-scumpesc-1172.html


Medicamentele nu se scumpesc

Medicamentele nu se scumpesc
Mai sunt si vesti bune.
Pretul la medicamente va ramane neschimbat pana la data de 1 septembrie. Anuntul a fost facut de ministrul Sanatatii, Eugen Nicolaescu.
Inghetarea preturilor este rezultatul faptului ca nu s-a gasit inca o modalitate noua de stabilire a acestora. Asa se face ca in urmatoarele saptamani vor avea loc mai multe intalniri pe aceasta tema, astfel incat la 1 septembrie sa poata intra in vigoare noile preturi.
Luna aceasta, insa, de la 15 iulie, vor intra in vigoare noile liste de medicamente compensate si gratuite, care vor cuprinde, in premiera, protocoale terapeutice si medicamente pentru boli rare insotite de protocoalele aferente. Noua lista privind medicamentele gratuite si compensate va cuprinde cu o treime mai multe medicamente decat in prezent. Pe fiecare dintre cele trei subliste, cu medicamente compensate 90, 50, respectiv 100%, s-au adaugat cu 30% mai multe medicamente, unele substante active noi. Acestor substante active le corespund mult mai multe tipuri de medicamente.
Potrivit lui Nicolaescu, pentru prima data in ultimii trei ani, lista medicamentelor compensate si gratuite a fost modificata, fiind introduse medicamente noi. „Lista A va contine numai medicamente ieftine, compensate cu 90 la suta, astfel incat sa creasca accesul oricarui cetatean la medicamente. O parte dintre medicamentele scumpe de pe lista B,  unele si intre 5 si 10 milioane lei, va fi trecuta pe lista C, unde compensarea este de 100 la suta. Nici un medicament nu va aparea, insa, pe lista daca nu este insotit de protocol terapeutic“, a mai precizat ministrul Sanatatii.
Protocoalele terapeutice vor arata ce criterii medicale trebuie sa indeplineasca un pacient pentru a beneficia de un medicament gratuit sau compensat.
Pe lista compensatelor si gratuitelor se vor afla, in premiera, si medicamente pentru boli rare, cum ar fi hemofilia sau talasemia.

Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu