miercuri, 17 octombrie 2012

Mamografiile la Judetean se fac doar contra cost!

http://observator.ro/2862/mamografiile-la-judetean-se-fac-doar-contra-cost-2862.html


Mamografiile la Judetean se fac doar contra cost!

Programarile pentru mamografii la fisierul Spitalului Clinic Judetean de Urgenta Constanta s-au facut pana la sfarsitul anului.
Femeile care vor totusi sa-si faca astfel de investigatii trebuie sa plateasca 60 lei.
In cadrul Spitalului Clinic Judetean de Urgenta Constanta s-a derulat, pana anul trecut, Programul National de Preventie a Cancerului de San. Astfel, femeile care doreau sa depisteze un eventual cancer mamar sau noduli puteau efectua gratuit mamografii. Acum, insa, situatia s-a schimbat, deoarece programarile la fisierul unitatii sanitare s-au facut pana la sfarsitul acestui an. Pentru programari, pacienta trebuia sa aduca un bilet de trimitere, in dublu exemplar, de la medicul de familie sau de la un specialist, adeverinta de salariat si o copie xerox dupa ultimul ordin de plata catre Casa Judeteana de Asigurari de Sanatate. Acum nu se mai poate astfel, deoarece programarile sunt complete pe tot parcursul acestui an.
In aceasta situatie, femeile care doresc sa-si faca mamografii o pot face doar cu plata, acestea costand 60 RON, programul fiind de la ora 8.00 la 12.00. Chiar daca sunt platitoare de asigurari de sanatate si, in mod normal, ar trebui sa beneficieze in mod gratuit de o astfel de investigatie, la recomandarea specialistului, acest fapt nu le ajuta cu nimic. „Trebuie sa-mi fac mamografie o data la doi ani, am avut ceva probleme in trecut, si mi-au zis ca au programari pana in decembrie si daca vreau cu bani trebuie sa platesc 60 lei si imi fac mamografia pe loc”, ne-a povestit o femeie care voia sa iti faca o investigatie la san.
Directorul medical al Spitalului Clinic Judetean de Urgenta Constanta, dr. Bogdan Campineanu, ne-a declarat ca au intampinat probleme tehnice cu mamograful din spital, iar, pe masura ce aceasta situatie se va remedia, se vor mai putea face programari pentru acest an. „Nu se mai fac deocamdata programari pentru ca cele pe care le avem depasesc capacitatea mamografului, mai ales ca pe zi se fac intre 10 si 15 mamografii”, a adaugat directorul adjunct al Autoritatii de Sanatate Publica, dr. Tanta Culetu.
Femeile mai pot face mamografii la Policlinica cu Plata din Constanta, insa si aici trebuie sa scoata din buzunar 74 lei, cu 14 lei mai mult fata de cele efectuate la Spitalul Clinic Judetean de Urgenta.
Mamografia nu este dureroasa
O mamografie este un tip special de examinare radiologica a sanului facuta cu ajutorul unui echipament special care poate evidentia frecvent tumori prea mici pentru a putea fi palpate. Mamografia este cea mai buna metoda radiologica disponibila astazi prin care se poate detecta cancerul de san intr-un stadiu incipient. Este o metoda ideala si indispensabila pentru femeile de peste 40 de ani, care au un risc crescut de a face cancer de san.
Medicii sustin ca mamografia nu este dureroasa. Unele femei pot avea un usor disconfort pe moment, dar numai pe parcursul presarii sanului de catre aparat, procedeu necesar pentru a obtine o imagine clara si precisa. Mamografiile sunt folosite pentru a diagnostica modificarile sau anomaliile de structura detectate prin autoexaminare sau prin examen clinic si necesita adesea mai mult de doua expuneri, fiind folosite ca screening pentru a detecta cancerul incipient, nesuspectat.
Sfaturile medicilor specialisti pentru obtinerea unei mamografii corespunzatoare este sa nu folositi deodorante cu o zi inaintea efectuarii mamografiei, deoarece acestea pot interfera cu razele X, aparand pe film ca spoturi de calciu sau microcalcificari.
Coralia POPESCU

Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu