miercuri, 17 octombrie 2012

La Constanta – Transplantul de celule stem a salvat doua vieti


La Constanta – Transplantul de celule stem a salvat doua vieti

La Constanta – Transplantul de celule stem a salvat doua vieti
Doua bolnave de diabet din Timisoara si Oradea au fost salvate la timp cu ajutorul acestor interventii.
Programul de cercetare a celulelor stem este impiedicat de MSP.
Seful Clinicii de Chirurgie II doreste sa demareze un Program de transplant de celule pancreatice pentru bolnavii de diabet.
Clinica de Chirurgie II din cadrul Spitalului Clinic Judetean de UrgentaConstanta, condusa de prof.univ.dr. Vasile Sarbu, a inceput, in urma cu un an, Programul de cercetare a celulelor stem. Dupa o munca intensa de cercetare, seful clinicii a hotarat sa salveze viata a doua paciente din Timisoara si Oradea, bolnave de diabet in stare avansata, de 38 si, respectiv, 28 de ani. Astfel, in cadrul acestui program, pacientele au fost injectate cu celule stem in urma cu sase luni, prof.univ.dr. Vasile Sarbu redandu-le in ultimul moment speranta celor doua bolnave.
„Din pacate, Ministerul Sanatatii Publice pune piedici in aceasta cercetare. Din cauza aceasta, in momentul de fata, doua laboratoare din clinica unde s-ar putea face cercetari in continuare pentru a salva cat mai multe vieti omenesti sunt inchise”, ne-a declarat dr. Vasile Sarbu.
Inainte de transplantul de celule stem, pacienta din Timisoara intra zilnic in coma diabetica. De fiecare data a fost salvata de familia ei, care a chemat la timp salvarea, spre nemultumirea femeii, care pur si simplu nu mai dorea sa traiasca. „Dupa interventie pacienta se simte bine si un lucru care ma face fericit este ca nu a mai intrat de atunci in coma diabetica. Este adevarat, nu a renuntat la dozele zilnice de insulina, dar starea de sanatate s-a imbunatatit foarte mult”, a adaugat profesorul.
Dr. Vasile Sarbu povesteste ca cea de-a doua pacienta, din Oradea, avea complicatii din cauza crizelor frecvente de diabet, declansandu-se astfel neuropatia diabetica, transplantul cu celule stem fiind singura interventie care i-ar fi putut salva viata. Mai mult decat atat, daca pacientele se simt bine in continuare, seful Clinicii de Chirurgie a declarat ca le va mai injecta de cateva ori celule stem in organism.
Descoperite acum mai bine de 20 de ani
Celulele stem sunt celule care pastreaza proprietatea de a se reinnoi continuu prin diviziune celulara si care se pot diferentia intr-o varietate larga de celule specializate. Celulele stem se impart in trei mari categorii: embrionare, adulte si din cordonul ombilical.
Acestea au fost descoperite cu mai mult de 20 de ani in urma, initial, la embrionii de soareci. In 1998 s-a descoperit modalitatea de a izola celule stem embrionare umane si de a le face sa creasca in laborator. Embrionii folositi in acele studii au fost creati in eprubeta in clinici de infertilitate si, cand nu au mai fost folositi in acest scop, au fost donati pentru cercetare, cu consimtamantul donatorilor.
Program de transplant de celule pancreatice
De asemenea, profesorul Sarbu doreste sa demareze un Program de transplant de celule pancreatice pentru bolnavii de diabet. „Succesul transplantului de pancreas depinde de terapia imunosupresoare adecvata si de proceduri chirurgicale optime si este indicat in cazul complicatiilor diabetului de tip I”, a explicat acesta. Potrivit dr.prof. Vasile Sarbu, anul acesta s-au facut in Clinica de Chirurgie II patru transplanturi de celule pancreatice. „Pana si bolnavii care iau corect dozele zilnice de insulina se imbolnavesc, cu timpul, si de alte afectiuni, deoarece diabetul loveste mai multe sisteme metabolice din corp, cum ar fi inima, ochii, rinichii, sistemul nervos, nervii periferici si multe altele”, explica seful clinicii.
Mai mult decat atat, prof. Sarbu a dorit sa demareze si un Program de transplant al celulelor stem in arterite, insa programul nu a fost acceptat de Ministerul Sanatatii Publice, din motive necunoscute, desi ar fi fost o sansa pentru acesti bolnavi. Arterita este determinata de localizarea aterosclerozei la nivelul arterelor care hranesc membrele inferioare si are drept consecinta ingustarea, pana la blocarea definitiva, a acestor artere.
Coralia POPESCU

Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu