miercuri, 17 octombrie 2012

In curand – Medicii constanteni vor face operatii de by-pass

http://observator.ro/2310/in-curand-medicii-constanteni-vor-face-operatii-de-by-pass-2310.html

IN curand – Medicii constanteni vor face operatii de by-pass

Renovarea Clinicii de Cardiologie Cardiovasculara este un castig atat pentru pacientii internati, cat si pentru medicina constanteana si cadrele medicale.
Dupa terminarea renovarilor, bolnavii se pot trata de cardiopatie ischemica prin interventii chirurgicale.
Potrivit Conducerii Spitalului Clinic Judetean de Urgenta Constanta, in momentul de fata lucrarile de renovare la Clinica de Cardiologie Cardiovasculara au ajuns la cota zero, adica punctul in care incepe constructia propriu-zisa a cladirii. „Din fericire, s-au alocat toate sumele necesare pentru acest proiect”, ne-a declarat dr. Florian Stoian, purtatorul de cuvant al institutiei sanitare.
Pacientii care se vor prezenta in sectia de Cardiologie cu cardiopatie ischemica vor fi investigati cu ajutorul coronarografiei, care permite vizualizarea arterei coronare ingustata de placa de aterom. O veste buna pentru acesti bolnavi este ca odata renovarile terminate, aceasta boala se va putea trata printr-o interventie chirurgicala prin angioplastie coronariana si by-pass aorto. Prin angioplastia coronariana se poate dilata zona ocluzata folosind un cateter cu un balonas dezumflat care patrunde pana la locul respectiv, si prin umflarea balonasului se poate dilata artera, iar pentru a o mentine dilatata se foloseste un cadru metalic numit stent. Prin by-pass aorto-coronarian, artera coronara obstruata este suntata cu o vena prelevata din anumite parti ale corpului de la acelasi pacient, vena este conectata cu artera aorta, reusind astfel sa aduca cantitatea de sange necesara activitatii inimii. Dupa aceasta interventie chirurgicala, pacientul isi poate desfasura o activitate intelectuala sau orice alta activitate, neriscand sa faca un infarct miocardic acut.
Sectia va fi destinata interventiilor chirurgicale
„Cardiopatia ischemica este o boala care afecteaza arterele ce hranesc inima – arterele coronare – care isi micsoreaza calibrul, avand drept consecinta scaderea cantitatii de sange care iriga muschiul inimii – miocardul – pus, astfel, in imposibilitatea de a-si satisface necesarul de oxigen, acizi grasi, glucoza”, ne-a explicat dr. Stoian.
Sectia de Chirurgie Cardiovasculara va fi destinata interventiilor chirurgicale, de rutina in alte centre, la ora actuala. Pacientii nu vor mai pleca spre alte centre si, in felul acesta, se va da acelor bolnavi de inima o noua sansa. De asemenea, se vor mai face, in cadrul acestei clinici, si interventii pe cord. Pentru aceasta interventie, conducerea Spitalului Clinic Judetean de Urgenta Constanta a achizitionat o pompa de circulatie extracorporala, fiind mare nevoie de aceasta, deoarece, in timpul unei operatii pe cord, circulatia sangelui la nivelul inimii se opreste.
„Va fi o sectie speciala de terapie intensiva cardiaca, personalul medical fiind format din medici cardiologi si specialisti in chirurgie cardiovasculara. O parte din aparatele moderne deja a sosit, urmand sa primim cat de curand si restul”, a conchis purtatorul de cuvant al unitatii sanitare.
Coralia POPESCU

Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu