marți, 16 octombrie 2012

Fructele si legumele, indispensabile in perioada verii



http://observator.ro/1133/fructele-si-legumele-indispensabile-in-perioada-verii-1133.html


Fructele si legumele, indispensabile in perioada verii

Bolile din sezonul estival pot crea probleme atat persoanelor care desfasoara activitati pe perioada caniculei, cat si celor aflate, la ore nepotrivite, in bataia soarelui.
Medicii specialisti ne avertizeaza ca doar alimentatia corecta ne poate feri de bolile de vara.
Medicii specialisti sustin faptul ca atunci cand ne gandim la bolile de sezon trebuie sa ne gandim, in primul rand, la enzime. Enzimele sunt proteine fara de care celulele vii nu pot infaptui reactii complexe intr-un timp scurt, la temperatura mediului inconjurator. Dr. Paul Moraru, specialist in nutritie – fapt atestat si de diploma internationala conferita de o universitate prestigioasa din Italia, este de parere ca „medicina alopata nu tine cont de acest lucru, si mai ales nutritionistii de ocazie, care fac o mare confuzie legata de nutritie. In sezonul de vara, mai ales, avem nevoie de enzime. Trebuie sa ne gandim ca enzimele supuse la tratamente termice se distrug intre 35-40%. Enzimele ne ajuta sa luptam impotriva radicalilor liberi; totodata, avem nevoie si de vitamine naturale”.
Hidratarea organismului este o regula esentiala
Nutritionistii recomanda ca in sezonul estival sa se consume din belsug fructe, legume si zarzavaturi, deoarece acestea produc oxigenare celulara, iar astfel ne reimprospatam campul energetic. „Observam ca cei care consuma carne si/sau cafea au si probleme legate de soare – stari de oboseala specifice, caderi pe strada, lipotimii s.a. Cafeaua si proteinele animale produc dezoxigenare celulara. Trebuie sa ne hidratam organismul cu doi litri de lichid pe zi, iar, in caz ca depunem efort, consumul de lichide poate ajunge si la trei litri. Nu trebuie sa consumam lichide care au aditivi, iar apa plata trebuie consumata la temperatura camerei. In schimb, ceaiurile pot fi consumate fara nici o problema, in special ceaiurile diureice, renale etc”, este de parere dr. Moraru.
Grasimile trebuie eliminate in perioada caniculara
De asemenea, nutritionistul considera ca in perioada de vara este bine sa eliminam din consumul zilnic si grasimile. Daca nu putem manca fructe, legume, zarzavaturi, putem consuma paste integrale, orez brun, orez rosu, varza, brocolli, conopida, pentru ca acestea actioneaza si ca citostatice usoare.
Un alt aliment pe care trebuie sa-l scoatem din alimentatie este laptele. In locul acestuia putem folosi laptele de soia sau de orez, produse de aloe vera, pentru ca au un continut puternic de clorofila si in acelasi timp sunt si gustoase si totodata ajuta la purificarea organismului. „Avem nevoie de clorofila deoarece produce efectul de oxigenare celulara, avand o compozitie asemanatoare sangelui si produce un echilibru al leucocitelor in organism”, spune specialistul in nutritie.
Nucile au o valoare terapeutica bine definita
In sezonul estival trebuie sa putem accent pe semintele de floarea-soarelui, de dovleac, dar crude, nu prajite, deoarece ele contin o substanta anticancerigena, amigdalina, care, odata intrata in procesul metabolic, pune in valoare acidul hidrocianic, care ajuta la distrugerea celulelor tumorale.
„Nu trebuie uitat nici faptul ca in aceasta perioada caniculara trebuie sa consumam nuci. Eu cred ca sunt unele dintre cele mai inteligente fructe, si asta nu pentru ca nuca are un aspect specific creierului. Este indicat sa se consume intre patru si cinci nuci pe zi”, conchide Paul Moraru, specialist in nutritie.
Coralia Popescu

Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu