miercuri, 17 octombrie 2012

Facultatea de asistent medical, pentru inca 150 de lei la leafa

http://observator.ro/2440/facultatea-de-asistent-medical-pentru-inca-150-de-lei-la-leafa-2440.html


Facultatea de asistent medical, pentru inca 150 de lei la leafa

Potrivit Ordinului Asistentilor Medicali si Moastelor din Romania, in general cei care se inscriu la facultatile de asistenti medicali au deja pana la 15 ani de practica in domeniu si vor o diploma de studii superioare pentru a obtine 150 de lei in plus la salariu.
Invatamantul superior destinat pregatirii asistentilor medicali a fost infiintat in anul 2005. Initial, durata studiilor era de trei ani, insa, incepand din 2006, aceasta a fost prelungita la patru ani.
„Aceste facultati sunt o masinarie de facut bani si reprezinta doar o formalitate pentru a obtine o diploma. Cele mai multe facultati de acest profil sunt particulare, un an de studiu costa 3.400 lei si cei mai multi dintre studenti sunt asistenti care au deja 10-15 ani vechime. Este o pierdere de timp si o sustragere a fortei de munca, in conditiile in care cei cu vechime au trecut deja prin materiile care se predau in timpul facultatii“, a precizat, pentru NewsIn, presedintele Ordinului Asistentilor Medicali si Moaselor din Romania, Gheorghe Georgescu.
La Constanta, in cadrul Universitatii „Ovidius“, exista o facultate de asistenti medicali. Alte facultati de asistenti medicali sunt in Iasi, Sibiu si Arad.
Persoanele care au absolvit liceul, cu sau fara diploma de Bacalaureat, se pot inscrie pentru a urma cursurile Scolii Postliceale Sanitare, care este o alternativa la Facultatea de Asistenti Medicali. „Dupa terminarea cursurilor absolventii se pot angaja intr-o unitate sanitara, unde profeseaza timp de sase luni, ceva asemanator cu stagiatura. Dupa cele sase luni, reprezentanti ai Departamentului de resurse umane ii evalueaza, sub forma unui examen, care este de fapt o formalitate“, a mai spus Georgescu.
In Romania lucreaza peste 130.000 asistenti medicali, insa pentru a acoperi necesarul in intreaga tara ar fi nevoie de aproximativ 200.000.
Din cauza salariului mult prea mic, anul trecut peste 3.000 asistenti au plecat sa lucreze in strainatate. Mentionam ca la ora actuala, in Romania, salariul mediu al unui asistent medical este de 700 lei.
Coralia POPESCU

Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu