miercuri, 17 octombrie 2012

Expunerea intensa la soare provoaca imbolnaviri

http://observator.ro/2619/expunerea-intensa-la-soare-provoaca-imbolnaviri-2619.html


Expunerea intensa la soare provoaca imbolnaviri

Expunerea intensa la soare provoaca imbolnaviri
Conform datelor Organizatiei Mondiale a Sanatatii, unul din trei pacienti oncologici are leziuni la nivelul pielii.
O expunere prelungita la razele soarelui poate transforma aceste alunite in cel mai sever tip de cancer de piele.
Nevii melanocitari sau alunitele, cum mai sunt numite in popor, sunt leziuni cutanate caracterizate prin aglomerarea in epiderm a unor celule care produc pigmentul brun-negru al pielii. Cele mai multe alunite sunt prezente inca de la nastere, dar mai sunt si cazuri cand acestea apar la scurt timp dupa aceea si se numesc nevi melanocitari congenitali.
Alti nevi pot aparea dupa varsta de un an si se numesc nevi melanocitari dobanditi. Aceasta clasificare este importanta pentru ca nevii melanocitari congenitali au capacitate mai mare de transformare in melanom.
Seful Clinicii de Dermato-Venerice din cadrul Spitalului Clinic Judetean de Urgenta Constanta, prof.univ.dr. Nicola Gheorghe, explica faptul ca unele alunite au pe suprafata lor fire de par. Culoarea alunitelor este extrem de variata, dar predomina culorile inchise de maro, brun sau chiar negru.
Cel mai adesea alunitele nu au o semnificatie patologica, insa se intalnesc si cazuri in care acestea se pot transforma in cancer de piele, mai exact in melanom malign. „Acesta este cel mai sever tip de cancer de piele si este cauzat cel mai adesea de expunerile intense la soare. Aceste expuneri intense prezinta un risc major pentru aparitia cancerului de piele. Melanomul malign poate aparea in orice regiune a corpului, pe o alunita preexistenta sau intr-o zona a pielii care anterior era sanatoasa”, este de parere medicul specialist.
Persoanele care observa ca alunitele de pe corp prezinta mai mult de doua nuante sau ca pata pigmentara produce anumite mancarimi persistente trebuie sa se prezinte la medicul de familie.
Pentru a-si putea da seama daca este sau nu vorba de o alunita cu potential cancerigen, medicul specialist inspecteaza aspectul nevului atipic. Daca medicul este ingrijorat poate face excizia chirurgicala totala a alunitei respective, pe care o trimite la un examen histopatologic, de unde i se vor trimite rezultatele cu privire la tipul alunitei, daca este cancerigena sau nu. „Indepartarea chirurgicala completa sau excizia este metoda de tratament cea mai eficienta si cea mai frecvent utilizata pentru tratamentul melanomului. Trebuie indepartati si ganglionii limfatici in cazul melanomului in stadiul II si III”, ne-a declarat dr. Nicola.
In cazul in care zona pigmentara este extinsa, iar pacientul spune ca prezinta acea „alunita” de mult timp si este ulcerata, este posibil ca pacientul respectiv sa prezinte metastaza si in acest caz se iau alte masuri terapeutice, se fac investigatii, analize de sange si multe altele. Metastaza este deplasarea celulelor canceroase, fie spre sistemul circulator, fie prin sistemul limfatic.
Medicul dermatolog recomanda sa se evite expunerea la soare la orele amiezii si sa se foloseasca creme de protectie solara cu un factor de peste 50, pentru a preveni transformarea maligna a unei alunite.
„Un risc mai mare prezinta insa cei care au tegumente deschise la culoare, ochi albastri sau verzi, par blond sau roscat si alunite numeroase. Exista, de asemenea, un program national de depistare a leziunilor maligne cutanate – Controleaza-ti alunitele – apara-ti viata – lansat de Societatea Romana de Dermatologie, prin care medicii dermatologi ofera in mod suplimentar pacientilor consultatii gratuite pentru posibilele afectiuni ale alunitelor de pe corp”, a conchis dr. Nicola.
Coralia POPESCU

Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu