miercuri, 17 octombrie 2012

Doar copiii pot beneficia de tratament stomatologic gratuit

http://observator.ro/2995/doar-copiii-pot-beneficia-de-tratament-stomatologic-gratuit-2995.html


Doar copiii pot beneficia de tratament stomatologic gratuit

Doar copiii pot beneficia de tratament stomatologic gratuit
Pana la 18 ani, serviciile de stomatologie preventiva sunt trimestriale.
Casa Judeteana de Asigurari de Sanatate Constantadeconteaza integral serviciile medicale pentru tratamente stomatologice pentru copii.
Astfel, pentru copiii cu varsta cuprinsa intre 0-18 ani, serviciile medicale preventive de medicina dentara se acorda trimestrial, iar pentru tinerii in varsta de 18-26 ani, daca sunt elevi, studenti si daca nu realizeaza venituri din munca, se acorda de doua ori pe an.
Pachetul de servicii medicale de medicina dentara preventive si a tratamentelor de medicina dentara in ambulatoriul de specialitate de medicina dentara cuprinde consultatii, terapia cariei simple, tratamentul afectiunilor pulpare, tratamentul paradontitelor apicale, tratamentul afectiunilor parodontiului marginal si activitatile profilactice. Serviciile de medicina dentara prevazute in pachetul de servicii de baza pot fi efectuate de oricare dintre medicii dentisti, cu exceptia tratamentelor ortodontice, deoarece acestea tin numai de competenta medicilor de specialitate in ortodentie.
Investigatiile paraclinice se recomanda numai pentru situatiile in care medicul de familie sau, dupa caz, medicul de specialitate considera necesar a se efectua aceste servicii pentru gravide si copii cu varste intre 0 si 18 ani. Investigatiile paraclinice includ consultatia primara, stabilirea diagnosticului si elaborarea planului de tratament, consultatia secundara, stabilirea diagnosticului si planul de tratament complex, radiografie retroalveolara si radiografia panoramica, inclusiv filmul.  Pentru consultatia primara, stabilirea diagnosticului si elaborarea planului de tratament, Casa de Asigurari de Sanatate acorda o suma de 11,57 lei si se deconteaza integral pentru copiii intre 0-18 ani si  beneficiari ai legilor speciale. Tariful consultatiei secundare, stabilirea diagnosticului si planul de tratament complex este de 14,49 lei si se deconteaza integral la copiii intre 0-18 ani. Radiografia retroalveolara costa 7,03 lei, dar se deconteaza integral de catre Casa Judeteana de Asigurari de Sanatate Constanta copiilor intre 0-18 ani, persoanelor peste 18 ani si, de asemenea, beneficiarilor de legi speciale.
Procedurile care tin de activitatile profilactice sunt decontate de Casa Judeteana de Asigurari de Sanatate Constanta la trei luni, la sase luni sau la doi ani. Activitatile profilactice includ consultatiile in cadrul dispensarizarii, periajul dentar profesional, clatiri bucale cu solutii fluorurate, controlul oncologic preventiv confirmat, precum si multe alte servicii medicale.
Consultatiile in cadrul dispensarizarii costa 13,52 lei si sunt decontate integral pentru copiii intre 0-18 ani, insa pentru persoanele peste 18 ani, CJAC deconteaza doar 40% din suma totala. Periajul dentar profesional costa 14,49 lei si este decontat integral pentru copiii intre 0-18 ani si pentru beneficiari ai legilor speciale. Clatirile bucale cu solutii fluorurate costa 11,25 lei, iar serviciul este decontat integral pentru copiii intre 0-18 ani. Controlul oncologic preventiv confirmat este decontat integral pentru copiii intre 0-18 ani si pentru persoanele peste 18 ani.
Serviciile medicale de urgenta de medicina dentara decontate de Casa Judeteana de Asigurari de Sanatate sunt tratamentul paradontitei apicale acute prin drenaj andodontic, punerea unui pansament calmant, tratamentul abcesului parodontal, tratamentul gingivo-stomatitelor, reducerea luxatiilor temporo-mandibulare, tratamentul hemoragiei, tratamentul de urgenta al plagilor buco-maxilo-faciale, imobilizarea de urgenta a luxatiilor dentare. Chiuretajul alveolar, in situatia in care se efectueaza in aceeasi sedinta in care a fost extras dintele respectiv, nu este decontat de Casa Judeteana de Asigurari de Sanatate.
Coralia POPESCU

Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu