marți, 16 octombrie 2012

Doar 15 paturi la sectia Nefrologie


http://observator.ro/1173/doar-15-paturi-la-sectia-nefrologie-1173.html

Doar 15 paturi la sectia Nefrologie

Desi numarul pacientilor cu insuficienta renala acuta creste neincetat.
Lipsa paturilor din sectie determina ca numai bolnavii dializati sau transplantati sa aiba prioritate la internare.
Cazurile cele mai grave sunt transportate la Bucuresti cu elicopterul, deoarece aparatul de dializa renala acuta din dotare nu poate fi folosit.
Insuficienta renala cronica reprezinta diminuarea lenta si progresiva a capacitatii de filtrare a rinichilor, care survine de obicei drept complicatie a altei boli sau afectiuni. Spre deosebire de insuficienta renala acuta, insuficienta renala cronica se instaleaza progresiv, pe parcursul mai multor ani, pe masura deteriorarii rinichilor. Evolutia este atat de lenta incat primele simptome apar doar dupa ce boala a determinat consecinte clinice si biologice importante.

Locuri insuficiente pentru bolnavi
In sectia de Nefrologie a Spitalului Judetean Constanta se interneaza in special pacienti cu insuficienta renala cronica, pacienti dializati si transplantati. „Din pacate, pentru pacientii cu infectii urinare, care au litiaza renala si infectii care implica litiaza, adica pietre la rinichi, nu sunt multe locuri. Compartimentul are doar 15 paturi, si, pentru ca avem multi pacienti care sunt in prag de dializa, sau sunt dializati, transplantati, si au problemele lor, acestia au prioritate pentru internare. In rest, doar pacientii foarte grav bolnavi au acces la internare, din pacate”, ne-a declarat seful Sectiei de Nefrologie, dr. Liliana Tuta.
Aceasta a precizat faptul ca infectiile urinare sau colicile renale, care nu sunt insotite de varsaturi si incapacitatea ca pacientul sa-si administreze medicatia, se trateaza in ambulatoriu, din cauza numarului insuficient de paturi.
Diabetul, cauza cea mai frecventa a insuficientei renale cronice
Insuficienta renala cronica este o boala din ce in ce mai frecventa la nivel national si mondial, nu numai in judetul Constanta. Cauza cea mai frecventa a insuficientei renale cronice este diabetul zaharat (diabet de tip I sau II). Aceasta boala afecteaza vasele sanguine mici, inclusiv cele ale rinichilor, determinand insuficienta renala. Pacientii cu diabet si cu hipertensiune arteriala care au aceste boli de mai mult de 15 ani si nu mor prin complicatii cardiace sau neurologice – accident vascular, cerebral sau infarct – fac insuficienta renala cronica. „Pentru ca medicamentele sunt mult mai bune in ultima perioada si tratamentele pentru infarct sunt foarte bune, pacientii supravietuiesc mult mai mult acestor boli. Astfel incat, in jurul varstei de 55-60 de ani, chiar si peste 70 de ani, avem bolnavi cu insuficienta renala care trebuie pregatiti pentru dializa”, a adaugat dr. Liliana Tuta.
Sectia de Nefrologie a Spitalului Judetean de Urgenta Constanta se confrunta cu un numar mare de pacienti care deja fac dializa sau au un transplant renal si fac foarte multe complicatii. „Fie ca fac o pneumonie, fie ca fac o viroza pulmonara sau o indigestie, ei tot la Nefrologie se interneaza, pentru ca marii majoritati a doctorilor ii e teama sa trateze astfel de boli. Administrarea medicamentelor este mult mai complicata la ei, trebuie facut un calcul special, trebuie sa le dai dozele obisnuite de antibiotice, astfel ca acestia ajung sa fie internati in sectia de Nefrologie”, a specificat Liliana Tuta.
Nu exista aparat de dializa renala acuta
Un pacient poate face insuficienta renala acuta daca a pierdut mult sange, are o afectiune cardiaca serioasa, sufera de o boala care poate afecta ficatul sau rinichii, are malnutritie severa sau a folosit medicamente care pot afecta rinichii. Lipsa aparatului de dializa renala acuta este o alta problema majora cu care se confrunta sectia de Nefrologie a Spitalului Judetean Constanta. „Din pacate, la noi in spital nu se poate face dializa renala acuta, care i-ar ajuta pe pacienti sa se recupereze in proportie de 100%. S-au facut demersuri in acest sens, chiar exista un aparat de dializa renala acuta la Reanimare, insa nu se poate folosi. Trebuie sa gasesti personal, sa-l pregatesti, sunt foarte multe de facut. Insa speram sa se rezolve aceasta situatie. In prezent, pacientii in situatie critica sunt transportati de urgenta, cu elicopterul, la spitalul din Bucuresti”, ne-a declarat dr. Liliana Tuta.
O alta problema cu care se confrunta sectia de Nefrologie este faptul ca bolnavii nu inteleg ca trebuie consultati cu programare, doar urgentele avand prioritate. „Toti bolnavii ar trebui sa inteleaga faptul ca traim intr-o tara civilizata, iar intr-o astfel de tara trebuie sa existe programari.“
Coralia Popescu

Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu