marți, 16 octombrie 2012

Din ce in ce mai multi diabetici


http://observator.ro/1537/din-ce-in-ce-mai-multi-diabetici-1537.html


Din ce in ce mai multi diabetici

Din ce in ce mai multi diabetici
Clinica de Diabet, Nutritie si Boli Metabolice din cadrul Spitalului JudeteanConstanta este considerata cea mai moderna clinica de acest gen din tara.
Aceasta deserveste, in acest moment, 13.000 pacienti din judet.
Clinica de Diabet, Nutritie si Boli Metabolice a fost infiintata in anul 1994, fiind o sectie foarte moderna, care detine 25 de paturi. Pe langa sistemul pentru pacientii internati, in clinica exista si un sistem ambulator, cu patru cabinete deservite de sapte medici diabetologi. Medicii lucreaza in doua ture si cu greu reusesc sa faca fata numarului mare de bolnavi.
„Am mai avea nevoie de cativa medici diabetologi. Se lucreaza in doua ture, medicii fiind in clinica atat dimineata, cat si dupa-amiaza, insa fiecare dintre ei trebuie sa vada cateva zeci de pacienti pe zi, a declarat seful Clinicii de Diabet, Nutritie si Boli Metabolice”, dr. Doina Catrinoiu.
De asemenea, diabetologii au fost extrem de ocupati de cand s-a demarat Programul National al Starii de Sanatate, deoarece, in urma programului, au fost depistati in numar mare constanteni care sufera de diabet zaharat.
Fiind cea mai moderna clinica din tara, aceasta este vesnic aglomerata. Acest sistem ambulator are, de asemenea, si o camera de educatie pentru bolnavii de diabet, in care li se explica dietele, modul in care trebuie sa-si faca tratamentul cu insulina si cum sa foloseasca sistemele de automonitorizare, in ideea de a-si stapani foarte bine boala.
Urgenta clinicii se ridica la standarde europene
Confortul pacientului este foarte important, si de aceea clinica si sistemul de ambulatoriu sunt dotate cu sisteme de aer conditionat. Clinica de Diabet, Nutritie si Boli Metabolice este una dintre putinele sectii care indeplineste criteriile acceptate de Comunitatea Europeana in ceea ce priveste suprafata pe pat. „Avem rezerve cu unul, cu doua, cu trei si patru paturi. Cel mai mare salon este cel de Urgenta, si acesta are patru paturi. Urgenta clinicii este foarte moderna, cu sisteme de perfuzie, cu oxigenoterapie si cu un sistem de avertizare pentru asistente, atunci cand un bolnav se simte rau”, a adaugat dr. Doina Catrinoiu.
In decursul ultimelor zeci de ani s-au introdus noi tehnici pentru managementul diabetului. Cele mai importante sunt autocontrolul glucozei din sange, monitorizarea pe termen lung a glicemiei, prin masurarea hemoglobinei glicozilate, tratamentul cu insulina, prin bolus-bazal, si utilizarea dispozitivelor pen pentru insulina. De asemenea, folosirea agresiva a hipertensivelor si diminuarea prevalentei fumatului au un impact major in diminuarea complicatiilor microvasculare.
Fondurile pentru renovarea clinicii au venit din mai multe parti – Ministerul Sanatatii, pentru reabilitarea spitalului, acestea fiind si cele mai importante, iar dotarea cu paturi si mobilier s-a realizat cu ajutorul sponsorizarilor.

Standardele de diagnosticare a bolii nu sunt inca uniform aplicate

Diabetul este una dintre cele mai populationale boli, factorii care contribuie la aparitia acestei maladii fiind alimentatia haotica, bazata pe grasimi saturate, sedentarismul, consumul de alcool si tutun si obezitatea abdominala. Prin frecventa sa, diabetul zaharat intra in categoria asa-numitelor boli cronice ale civilizatiei. Pe cat de simpla pare, astazi, determinarea nivelului glicemiei, pe atat de dificila este, totusi, determinarea prevalentei diabetului zaharat la o anumita populatie. Acest lucru apare in mare masura din cauza faptului ca standardele de diagnosticare a bolii nu sunt inca uniform aplicate. Se estimeaza ca 2-6% din populatia Europei occidentale si a Americii de Nord sufera de aceasta boala. Si mai alarmant este ca aproape o treime dintre acesti oameni nu e constienta ca poseda boala, ne-a explicat dr. Doina Catrinoiu.

Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu