miercuri, 17 octombrie 2012

Criza dispozitivelor medicale ar putea lua sfarsit

http://observator.ro/2723/criza-dispozitivelor-medicale-ar-putea-lua-sfarsit-2723.html


Criza dispozitivelor medicale ar putea lua sfarsit

Criza dispozitivelor medicale ar putea lua sfarsit
CJAS va primi 250.000 lei pentru astfel de dispozitive.
La sfarsitul saptamanii trecute, conducerea Casei Judetene de Asigurari de Sanatate a solicitat, in regim de urgenta, o livrare de credite pentru dispozitive medicale in valoare de 250.000 lei. Potrivit directorului-presedinte al acestei institutii, dr. Liviu Mocanu, banii ajung pana la sfarsitul lunii septembrie pentru cererile de stomii, fotolii si urgentele pentru copii.
„Avem solicitari numeroase pentru fotolii. Banii s-au terminat de la inceputul lunii august, pentru ca au fost multe solicitari in primul si al doilea trimestru. Noi am solicitat 15 miliarde lei vechi, tinand cont de media ultimilor doi ani”, a adaugat dr. Liviu Mocanu. Anul trecut, Casa Judeteana de Asigurari de Sanatate a avut la dispozitie o suma de 23 miliarde, cu care s-a putut acoperi lista de asteptare pentru toate dispozitivele medicale necesare. Insa in acest an s-a cheltuit, doar in sase luni, suma de 15 miliarde lei.
Pentru dispozitivele medicale, bolnavii trebuie sa astepte aproximativ o luna. „Insa acest lucru se poate schimba daca se aproba virarea de credit, deoarece atunci bolnavii nu vor mai fi nevoiti sa astepte aprobarile pentru cererile de fotolii si pentru proteze de copii”, ne-a explicat dr. Mocanu. In ultima luna au fost aproximativ 30 de solicitari pentru fotolii, proteze auditive si pentru stomii.
In prezent, conducerea Casei Judetene de Asigurari de Sanatate asteapta deblocarea banilor de la Casa Nationala de Asigurari de Sanatate, respectiv a sumei de 8 miliarde lei vechi. Directorul acestei institutii este de parere ca banii ar fi extrem de necesari, cel putin pentru dispozitivele medicale, unde exista o presiune mare, deoarece bugetul a fost epuizat.
„Acum doua zile a venit o persoana care are un membru amputat si poarta o proteza de membru inferior care deja nu ii mai vine bine pe bond, motiv pentru care solicita un fotoliu. Din pacate, neavand suma respectiva la dispozitie, nu pot sa emit decizia. Tocmai din aceasta cauza, o sa sustin saptamana aceasta, in fata presedintelui Casei Nationale de Asigurari de Sanatate, virarea de credite pana la deblocarea sumelor de care avem nevoie”, a adaugat dr. Liviu Mocanu.
Potrivit presedintelui acestei institutii, cererile pentru stomii nu au creat probleme, pentru ca acestea se dau pentru sase luni. Mocanu este de parere ca aceste situatii pot aparea oricand, deoarece persoanele cu probleme oncologice vor veni in luna septembrie sa-si faca cererea. Pentru toate dispozitivele exista un pret de referinta pe care Casa Judeteana de Asigurari de Sanatate il suporta. De pilda, pentru un fotoliu, institutia suporta 12 milioane de lei vechi din suma totala. „Daca persoana respectiva doreste un dispozitiv auditiv modular, cu frecvente schimbabile, atunci trebuie sa puna niste bani in plus. De luna trecuta, pretul de referinta suportat de contribuabili pentru toate protezele a crescut, deoarece unele societati si-au anuntat marimea tarifului pentru anumite dispozitive”, a conchis dr. Liviu Mocanu.
Coralia POPESCU

Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu