miercuri, 17 octombrie 2012

Clinica de Dermato-Venerice, sufocata de eruptii provocate de soare


http://observator.ro/2442/clinica-de-dermato-venerice-sufocata-de-eruptii-provocate-de-soare-2442.html

Clinica de Dermato-Venerice, sufocata de eruptii provocate de soare

Clinica de Dermato-Venerice, sufocata de eruptii provocate de soare
O expunere prelungita la soare poate conduce la diferite afectiuni dermatologice, cele mai numeroase fiind dermatozele.
Zilnic, in aceasta sectie se prezinta zeci de pacienti cu aceasta afectiune.
Printre cele mai numeroase afectiuni cauzate de expunerea prelungita la soare se numara cele dermatologice, ale caror consecinte pot fi deosebit de grave.
Potrivit sefului Clinicii de Dermato-Venerice, prof.univ.dr. Gheorghe Nicola, dermatozele sunt eruptii cutanate care apar numai pe zonele descoperite, cum ar fi fata, gatul, decolteul si membrele superioare. De la inceputul verii, in aceasta clinica s-au prezentat zeci de persoane care sufereau de dermatoze produse prin expunerea la soare si dermatoze agravate din cauza expunerii la razele ultraviolete.
Expunerea la razele solare produce o serie de nereguli in functie de tipul de piele, variat de la o persoana la alta. Seful Clinicii de Dermato-Venerice spune ca se cunosc sase fototipuri, in functie de tipul de piele pe care il are fiecare persoana. Dupa stabilirea acestui tip, medicul specialist recomanda folosirea unei creme care sa ofere maxima protectie.
In primul fototip se incadreaza persoanele care au pielea alba si parul blond. Acestea nu se bronzeaza deloc si sunt cele mai predispuse la arsurile provocate de ultraviolete. „Tocmai din aceasta cauza trebuie sa foloseasca o crema cu un factor de protectie destul de mare, de preferat 50+”, ne-a declarat medicul.
Persoanele care fac parte din fototipul doi se bronzeaza foarte putin, bronzul tinand doar cateva zile, si risca arsuri. Persoanele satene cu ochii caprui se incadreaza in al treilea fototip. Din fericire, aceste persoane capata, dupa expunerea la soare, un bronz uniform si nu risca sa faca arsuri. Persoanele cu o piele mai inchisa la culoare sunt cuprinse in fototipul patru. Acestea se bronzeaza mult mai repede decat persoanele care fac parte din primele trei fototipuri si nu sufera deloc arsuri solare. Ultimele doua fototipuri de piele sunt cele rasiale.
Razele solare aduc imbatranirea pielii
Soarele emite raze ultraviolete de tip B, care pot provoca cancer, ultraviolete de tip A, vinovate de aparitia cancerului de piele, precum si infrarosii, care pur si simplu ard pielea. Mai mult decat atat, razele ultraviolete de tip A pot conduce, in cazul unei expuneri indelungate, la imbatranirea precoce a pielii, boala numita heliodermie, la precancere si apoi la cancer de piele. Sindromul de imbatranire se intalneste cel mai mult la persoanele in jurul varstei de 30 de ani. Din aceasta cauza, medicul dermatolog recomanda persoanelor care se incadreaza in aceasta categorie si care se expun un timp indelungat la soare sa foloseasca produse de fotoprotectie mai ales pe fata, gat, decolteu, maini si gambe.
„In cazul expunerii prelungite la soare in orele nerecomandate pot aparea diferite dermatoze si, mai mult decat atat, eriteme solare. Eritemul solar apare la cateva ore de la expunerea la soare. In cazul in care situatia este grava este indicat ca persoana respectiva sa consulte cat mai repede un specialist. Cele mai predispuse la probleme sunt persoanele cu pielea foarte deschisa la culoare si care se bronzeaza foarte putin”, ne-a declarat dr. Nicola Gheorghe.
Coralia POPESCU

Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu